Per entrar a Itàlia no n’hi ha prou amb el certificat de vacunació o recuperació de la covid-19. Tot viatger que vol entrar al país necessita, almenys fins a finals de mes, una prova PCR negativa amb menys de 48 hores o un test d’antígens realitzat 24 hores abans com a màxim. El mateix passa a Àustria, on autoritats exigeixen una prova PCR tot just entrar al país i l’autoaïllament durant 10 dies fins a rebre el resultat. Són dos dels exemples que confirmen que amb el certificat de vacunació no n’hi ha prou avui dia per viatjar sense restriccions a la UE, malgrat la recomanació aprovada aquest dimarts pels ministres d’assumptes europeus per facilitar els viatges de les persones que disposin de la pauta completa de vacunació.

«Cada Estat membre decideix en funció de les circumstàncies a les que s’enfronta. No obstant, l’òmicron ja s’ha estès per tot Europa. Ha arribat el moment d’estudiar la supressió de les mesures addicionals en matèria de viatges que diversos Estats membres han introduït les últimes setmanes i que fan que els viatges siguin més molestos i menys predictibles a tota la UE», han insistit aquest dimarts els comissaris de justícia i sanitat, Didier Reynders i Stella Kyriakides, que recorden que disposar d’un certificat covid digital vàlid ha de ser «suficient» per viatjar durant la pandèmia. 

Malgrat la disparitat de decisions en aquest terreny, és una de les recomanacions incloses al document adoptat aquest dimarts pels Vint-i-set, que harmonitza a més els períodes de validesa del certificat de vacunació, que serà de 9 mesos una vegada rebuda la pauta completa, i de la certificació de recuperació, la validesa de la qual serà de 180 dies des del primer diagnòstic del contagi. La recomanació, que s’aplicarà a partir del pròxim 1 de febrer, també manté el termini de 72 hores de validesa per als tests PCR –tot i que hi ha països que estableixen 48 hores–, rebaixa a 24 hores la validesa del test d’antígens i estableix que l’estatus del viatger –vacunat o no vacunat– ha de ser el que determinin les restriccions i no la situació epidemiològica a la regió de procedència segons el mapa de colors –en funció del risc– que actualitza setmanalment el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC). L’organisme europeu continuarà, no obstant, actualitzant el mapa com a eina d’informació.