La variant òmicron del coronavirus, de la qual podrien contagiar-se el 60% dels europeus abans de març, va donar pas a una nova fase de la pandèmia de covid a la regió i es podria precipitar el seu final, ha considerat diumenge el director de l’Organització Mundial de la Salut per a Europa, Hans Kluge.

«És plausible que la regió s’acosti al final de la pandèmia», va declarar a l’AFP Hans Kluge, tot i que va fer una crida a la prudència, tenint en compte la versatilitat del virus. «Una vegada que l’onada d’òmicron hagi remès, hi haurà unes setmanes i mesos d’immunitat global, ja sigui a través de la vacuna o perquè la gent serà immune a causa de la infecció i també a un declivi a causa de l’estacionalitat», va dir.

No obstant, no estem en «una era endèmica», va remarcar el funcionari de l’ONU. «Endèmic significa que podem predir el que passarà, aquest virus ha sorprès més d’una vegada i hem de ser molt curosos», va insistir el Sr. Kluge.

A la regió de 53 països, alguns dels quals es troben a l’Àsia Central, òmicron representava el 15% dels nous casos de covid fins el 18 de gener, més de la meitat que la setmana anterior, segons dades de l’OMS. A la Unió Europea i l’Espai Econòmic Europeu (EEE), aquesta variant, que va aparèixer a finals de novembre i és més contagiosa que la delta, és ara la dominant, segons l’agència sanitària europea.