El governador de Kentucky (EUA), Andy Besehar, ha anticipat que entre 70 i 100 persones poden haver mort pel devastador pas d’una onada de tornados per l’oest de l’estat, en la que es tractaria d’una de les tragèdies climatològiques més greus registrades en la història recent del país. Així ho ha assegurat en declaracions al canal de televisió WLKY, filial local de la CBS, on fa unes hores ja avançava que el nombre de morts probablement superaria «amb escreix» el mig centenar.

En les últimes hores, el Centre de Predicció de Tempestes de la NOAA ha confirmat almenys 24 tornados en cinc estats: Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri i Tennessee, i ha pronosticat que les tempestes continuaran durant el cap de setmana a mesura que el sistema es mou cap a l’est, des del nord de Louisiana fins al sud d’Ohio.

El governador ha descrit la tragèdia com «el fenomen de tornados més greu de la història de l’estat», mentre les autoritats han constatat el col·lapse de diversos edificis en una de les localitats més afectades, la comunitat de Mayfield, al sud-oest de Kentucky, segons l’agent de policia local Sarah Burgess en declaracions a la filial de la NBC, Lex18.

En particular, el governador Besehar ha lamentat l’ensorrament d’una fàbrica a Mayfield, «que hauria causat un enorme nombre de víctimes». «L’edifici ha quedat com un solar», ha afirmat Beshear després de retirar que aquesta nit passada «ha sigut una de les més negres» de la història de l’estat. Altres edificis afectats han sigut el Palau de Justícia del Comtat de Graves i la presó contigua.

El director de la divisió de gestió d’emergències de Kentucky, Michael Dossett, ha apuntat que un tornado va tocar terra durant més de 250 quilòmetres al llarg de quatre estats i ha avisat que l’onada de tornados d’aquest cap de setmana podria ser la més greu dels últims 45 anys a l’estat. Segons diversos mitjans locals, l’onada de tornados també hauria provocat morts a Tennessee i Arkansas.

Paral·lelament, aquest divendres múltiples empleats d’Amazon van quedar atrapats a l’interior d’un magatzem de la companyia després del col·lapse de part de l'edifici situat a Edwardsville (Illinois), una zona on també s’estan produint tornados. Ara per ara es desconeix el nombre exacte de treballadors que es troben dins del magatzem i si hi va haver lesions greus o danys majors.