La variant òmicron de covid ha tornat a restringir l'activitat social en diversos països europeus, mentre que cada vegada són més els que blinden les seves fronteres amb els vols procedents de països d'Àfrica austral per intentar frenar l'augment dels contagis.

Països Baixos està ja en confinament nocturn per a les activitats no essencials, el Regne Unit reintroduirà dimarts les mascaretes a les botigues i transport i Israel s'ha convertit en el primer país del món a reintroduir la prohibició d'entrada al país dels estrangers.

Mentrestant, continuen apareixent casos de la variant òmicron: les autoritats sanitàries de Països Baixos han confirmat aquest diumenge la presència d'almenys 13 casos entre els 61 passatgers que van donar positiu divendres passat després d'aterrar a l'aeroport d'Amsterdam en dos vols procedents de Sud-àfrica.

RESTRICCIONS ALS PAÏSOS EUROPEUS

Les mascaretes tornaran a ser obligatòries en comerços i el transport públic a Anglaterra a partir del pròxim dimarts, tal com ha dit el ministre de Sanitat, Sajid Javid, la qual cosa suposa una important "marxa enrere" respecte a l'eliminació de les restriccions del passat mes de juliol. Aquest mateix dia es demanarà als viatgers vacunats que es facin un test PCR, i no d'antígens, al seu retorn al Regne Unit.

Els holandesos tornen a l'ús obligatori de les mascaretes a l'hostaleria, els cinemes i teatres, a més d'altres espais tancats d'accés al públic. Els comerços, l'hostaleria i altres llocs considerats activitats no essencials com els gimnasos, les piscines o els museus hauran de tancar màxim a les 17 h. Se salven d'aquesta restricció els supermercats, farmàcies i gasolineres, que podran tancar a les 20 h.

ISRAEL TANCA FRONTERES

El país tanca les seves fronteres a tots els estrangers durant dues setmanes per contenir la propagació de la variant òmicron de la covid i es converteix així en el primer estat del món a fer-ho. El gabinet interministerial de coronavirus va decidir anit el tancament dels aeroports a vols internacionals de tot el món, així com la quarantena obligatòria als israelians que tornin al país, mesures que s'imposaran aquesta matinada del diumenge a dilluns.

Però a més, Filipines ha estat el primer país que impedeix l'entrada als estrangers que en les dues últimes setmanes hagin estat en set països africans (Sud-àfrica, Botswana, Namíbia, Zimbàbue, Lesotho, Swazilàndia i Moçambic), i també que hagin visitat alguns països europeus (set en total: Àustria, la República Txeca, Hongria, Països Baixos, Suïssa, Bèlgica i Itàlia).

Indonèsia i Nova Zelanda també han decidit aquest diumenge restringir l'entrada de viatgers estrangers procedents de països d'Àfrica austral.

PUGEN ELS CASOS DETECTATS DE LA NOVA VARIANT

Austràlia va confirmar aquest diumenge els seus dos primers casos després d'analitzar la seqüència del virus de dos passatgers provinents del sud d'Àfrica que havien donat positiu.

Dos passatgers que van aterrar el passat 24 de novembre a l'aeroport de Munic, procedents de Sud-àfrica, van ser confirmats, mitjançant PCR, com infectats amb la variant òmicron del coronavirus.

Itàlia va informar que ha localitzat un cas "atribuïble" a òmicron detectada a Sud-àfrica i que està sotmetent la prova a una nova confirmació.

Les autoritats sanitàries britàniques han detectat dos casos de persones portadores de la nova variant, que estan ara fent quarantena.