Els plats, els coberts i les palletes de plàstic, entre altres productes de plàstic d'un sol ús, estaran prohibits a la UE a partir del juliol. Tot i que la normativa va ser aprovada l'any 2019, els estats han tingut fins aquest 3 de juliol per aplicar-la, i a partir d'ara hauran de garantir que no es comercialitzin aquests productes al mercat de la UE. La Comissió Europea ha publicat la llista de productes de plàstic que determina si s'han de retirar o limitar del mercat. Així, Brussel·les marca directrius sobre l'ús d'aquest tipus de productes per tenir una aplicació uniforme arreu d'Europa.

L'objectiu és limitar l'ús dels plàstics d'un sol ús i fomentar la reducció del consum d'aquests productes i la prevenció d’escombraries. Per fer-ho, la Comissió preveu establir requisits d’etiquetatge, campanyes de sensibilització o requisits de disseny de productes.

Els productes que compten amb alternatives assequibles sense plàstic al mercat estaran prohibits: varetes de cotó, coberts, plats, palletes, entre altres. Per altra banda, certs productes com aparells de pesca, compreses, tampons, envasos de begudes i aliments per al consum immediat o filtres de tabac entre altres estaran disponibles però s’aplicaran diferents mesures per tal de reduir-ne l'ús.

La Comissió també s'ha marcat com a objectiu reduir les deixalles marines de productes de plàstic d’un sol ús i aparells de pesca i promoure la transició cap a una economia circular amb models, productes i materials de negoci innovadors i sostenibles. "Reduir l'ús de plàstics d'un sol ús ajuda a protegir la salut de les persones i del planeta. Les normes de la Unió Europea són un èxit important per abordar les escombraries marines. També estimulen els negocis sostenibles models, i ens apropen a una economia circular on la reutilització precedeix el sol ús", ha dit el vicepresident executiu del Tracte Verd Europeu, Frans Timmermans.