Apple és tan gran i poderosa que pot establir les seves pròpies normes. Prova d'això és la taxa del 30% que cobra per les transaccions que es realitzen en les aplicacions descarregades de la seva botiga digital, l''App Store'. No obstant això, desagrada a moltes companyies com Spotify, Tinder, Epic Games (creadora del videojoc 'Fortnite') i fins i tot a la premsa europea, que s'han aliat per a intentar tombar les directrius de l'empresa de la poma.

L'anomenada Coalició per a la Justícia d'Apps (CAF, per les seves sigles en anglès) advoca per l'adopció de mesures legals que desafiïn les pràctiques d'Apple i per assegurar un "camp de joc anivellat" per als desenvolupadors d'aplicacions i videojocs que necessiten l''App Store' per a optimitzar el seu negoci. Això és, pretén reduir la dependència comercial que aquests desenvolupadors tenen del gegant tecnològic estatunidenc.

Apple cobra una comissió del 30% a les aplicacions que utilitzen el seu sistema de pagament i té una extensa llista de regles que aquestes 'apps' han de complir per a aparèixer en l''App Store', la botiga digital de l'iPhone. Negar-se a realitzar aquest pagament a l'intermediari és negar-se a arribar als usuaris d'Apple, la quota dels quals en el mercat dels 'telèfons intel·ligents' als Estats Units ascendeix al 46%. Un suïcidi per a moltes 'apps'. Això, segons denúncia la coalició, dóna a la companyia presidida per Tim Cook un "avantatge injust" que "bloqueja als competidors innovadors".

Diaris europeus

Entre els membres fundadors d'aquesta aliança es troben companyies com Blix, Blockchain.com, Deezer, Epic Games, Match Group (empresa matriu de Tinder), Protonmail i Spotify, entre altres, que assenyalen com a "excessives" les comissions aplicades per Apple i altres plataformes com Google, a qui no obstant això no esmenten.

A més, la CAF també ha aconseguit reunir a News Media Europe, el principal lobby europeu d'editors de diaris, i el Consell Europeu d'Editors (EPC), organisme que aglutina a dirigents com el president de Premsa Ibèrica (editora d''El Periódico' i del Setmanari Empordà) Javier Moll; el conseller delegat de Grup Prisa, Manuel Mirat; i el conseller delegat de Vocento, Luís Enríquez Nistal.

Acusacions de monopoli

La polèmica pel poder que tenen les botigues d'aplicacions d'Apple i Google sobre els desenvolupadors d'aplicacions mòbils no és nova. Just a l'agost, tots dos gegants tecnològics van retirar el famós videojoc 'Fortnite', que compta amb més de 350 milions d'usuaris, després que la seva distribuïdora, Epic Games, implantés un sistema propi de micropagos amb el qual volia esquivar pagar la comissió establerta per Apple.

Epic Games va presentar una demanda en la qual acusa la companyia fundada per Steve Jobs de monopolitzar el mercat. Una acusació que tampoc és nova. A la fi de juliol, Apple va haver de comparèixer —al costat dels màxims responsables de Alphabet, Amazon i Facebook— davant el subcomitè antimonopoli del Congrés dels EUA. Aquí, va aparèixer la seva famosa comissió del 30%, es va criticar que té "massa poder" i es van presentar documents en els quals es demostra que Apple ha donat tractes de favor a companyies com Amazon Prime Vídeo, a qui va reduir la taxa d'entrada a la 'App Store' al 15%.