Els incendis forestals han matat més de 1.000 milions d'animals a tota Austràlia, inclosos més de 800 milions d'exemplars a l'estat de Nova Gal·les del Sud, el més afectat per les flames, segons les estimacions fetes per un expert acadèmic de la Universitat de Sydney, el professor Chris Dickman.

Fa diverses setmanes, el professor de la Facultat de Ciències de la Universitat de Sydney va oferir una primera estimació de les conseqüències dels incendis forestals i va parlar d'almenys 480 milions d'animals morts.

Tenint en compte que els incendis han continuat a Austràlia, especialment en l'estat de Nova Gal·les del Sud, el professor universitari ha revisat a l'alça la seva estimació fins situar-la en més de 1.000 milions d'exemplars morts, incloses espècies tan característiques d'Austràlia com els coales i els cangurs.

«Crec que no hi ha res que es pugui comparar amb la devastació que està havent-hi en una zona tan àmplia de forma tan ràpida. És un esdeveniment monstruós en termes de geografia i de nombre d'animals afectats», ha dit el professor universitari, en declaracions a la cadena de ràdio nord-americana NPR.

L'expert acadèmic ha advertit que Austràlia està patint clarament «els efectes del canvi climàtic». «De vegades es diu que Austràlia és el canari a la mina de carbó amb els efectes de l'canvi climàtic sent els més greus i els més primerencs. Estem probablement veient el que pot ser el canvi climàtic en altres parts de món amb les primeres fases d'aquest procés a Austràlia», ha explicat.

Dickman ha posat èmfasi que «els científics» han de tornar a ser escoltats en el debat sobre el canvi climàtic i els seus efectes per esbrinar «què és probable que passi en les pròximes dècades» i com es pot mantenir la biodiversitat «en aquesta situació canviant».

El professor de Ciències de la Universitat de Sydney ha dit que els animals que han aconseguit sobreviure a l'onada d'incendis forestals ho han fet fugint o ficant-se sota terra i ha avisat que tornaran a aparèixer en zones en què ara no hi ha recursos.

En un comunicat, la Universitat de Sydney ha explicat que l'estimació del professor Dickman es basa en un informe de 2007 elaborat per WWF sobre l'impacte de la pèrdua de terreny que pateix la fauna australiana a Nova Gal·les del Sud.

«Els autors han emprat de forma deliberada estimacions altament conservadores per fer els seus càlculs. La veritable mortalitat és probable que sigui més gran que l'estimada», ha assenyalat el centre acadèmic australià.

L'estimació d'animals morts inclou els mamífers, excloent als ratpenats, les aus i els rèptils, encara que sense comptabilitzar a granotes, insectes i altres invertebrats.