El fenomen conegut com l'aqua alta ha tornat a danyar greument a Venècia. El canvi climàtic, la pressió turística i la pèrdua d'infraestructures estan afectant de manera seriosa algunes de les principals icones del turisme mundial. Fem un repàs per alguns d'aquests espais en risc.

VENÈCIA

Coneguda com 'La Serenissima', la bellesa de Venècia no té parangó a Itàlia ni probablement en la resta d'Europa. El seu conjunt monumental, encapçalat per la Basílica de Sant Marc i poblat de palaus del Renaixement i el Barroc, pateix els estralls de les inundacions de les últimes setmanes. Però les pluges no són les úniques responsables de l''aigua alta'. L'entrada massiva de creuers està castigant als fonaments de la ciutat, que se'n van enfonsant a poc a poc.

TAJ MAHAL

Construït com el símbol de l'amor d'un emperador a la seua estimada, a la ciutat índia d'Agra, durant el segle XVII, el palau de Taj Mahal és una de les construccions més visitades del món. Però la forta contaminació de l'aire que assota a l'Índia, i en termes generals a tota Àsia, està provocant seriosos danys als murs exteriors del palau. El blanc original de les parets s'està tornant a groc, al que cal afegir que el turisme massiu deixa un rastre de brutícia que és difícil eliminar.

AMAZONES

Els recents incendis de l'Amazones estan assolant una extensíssima superfície coneguda com el pulmó del planeta. En les riques conques del ric Amazones i les selves que ho circumden conviuen algunes de les espècies de flora i fauna més exòtiques del planeta, a més de tribus i nuclis de població que patixen també les conseqüències dels greus processos de desforestació i contaminació.

MAR MORT

El sol i l'escassetat de pluges a Orient Mitjà porta camí de convertir l'aigua en un ben preciós en la regió. Aquesta situació afecta també al Mar Mort, en el qual es poden veure les tradicionals estampes de banyistes surant al voltant de les aigües més salobres del món. Tanmateix, la progressiva evaporació del Mar està reduint la seua extensió, si bé hi ha determinades veus científiques que consideren exagerat parlar d'una possible desaparició.

MACHU PICHU

És un dels llocs amb major càrrega espiritual del món. Situat en la serralada oriental del sud del Perú, la creixent presència de turistes està enfonsant de manera gradual la superfície en la qual s'assenta este bell poblat dels inques. Les seves construccions, de pedra, s'estan debilitant a poc a poc. De fet, les autoritats peruanes han pres nota i han introduït límits a la presència de visitants.