L'alcalde de València, Joan Ribó, ha ofert la ciutat de València per acollir el vaixell de l'ONG catalana Proactiva Open Arms, que navega amb 121 immigrants rescatats al Mediterrani, després que dues dones africanes en avançat estat de gestació fossin evacuades aquest dissabte de la nau.

Així ho ha determinat Ribó, per a qui València és "una ciutat d'acollida, oberta i amb un deure ètic i humà amb les persones que arrisquen les seves vides fugint del terror, la guerra o la misèria", han informat a EFE fonts municipals.

Ribó ha fet aquest oferiment després de conversar amb la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, i amb el vistiplau del president, Ximo Puig.

Segons han apuntat a EFE des de la Generalitat valenciana, València s'ofereix per acollir l'Open Arms "si aquest vaixell no troba un port més pròxim o adequat" a les seves necessitats.

En cas d'atracar el vaixell a la ciutat, segons les fonts, es desenvoluparia un operatiu "similar al desplegat amb motiu del vaixell Aquarius", que va atracar amb dues naus més a València al juny de l'any passat amb 630 immigrants rescatats del Mediterrani.

"Volem continuar el camí que vam començar amb l'Aquarius. Per això, i conjuntament amb la Generalitat, sol·licitarem al Govern espanyol que obri el port de València a aquest vaixell", ha assenyalat l'alcalde Joan Ribó.

"València i els valencians volem estar al costat dels valors de solidaritat, de benestar i de llibertat que Europa sempre ha representat. Tenim la confiança que el Govern central no dubtarà a posicionar-se en la mateixa línia que nosaltres, les vides d'aquestes persones no poden esperar més", ha afegit.

El 17 juny de l'any passat ja va arribar al port de València, on esperava un desplegament logístic, assistencial i humanitari sense precedents a la ciutat, la flota de dos vaixells i el vaixell humanitari Aquarius amb 630 immigrants a bord rescatats d'aigües líbies dies abans.

L'arribada a aquest port va tenir lloc després que el president del Govern, Pedro Sánchez, donés instruccions perquè Espanya complís amb els "compromisos internacionals en matèria de crisi humanitàries", i que tant l'Ajuntament de València com la Generalitat valenciana declaressin la ciutat i tota la Comunitat Valenciana "d'acollida".

L'operació Esperanza Mediterráneo, amb 2.300 persones entre personal sanitari, assistencial, jurídic i policial, va comptar llavors amb una enorme cobertura mediàtica, amb 700 periodistes acreditats de 140 mitjans, i es va desenvolupar sense cap incident.