Més de 200 alpinistes van fer ahir el cim de l'Everest (8.848 metres), trencant el rècord d'ascensos en una mateixa jornada però també creant un embús que va provocar cues de diverses hores en un estret pas proper al cim.

Des del Camp Base, el representant del Ministeri de Turisme del Nepal Gyanendra Shrestha va confirmar a Efe que uns 250 muntanyencs van sortir del Camp IV (7.900 metres) durant la nit de dimarts a dimecres, dels quals més de 200 van aconseguir el cim més alt del món.

Falta una setmana perquè la bona meteorologia es dissipi i molts d'ells es van queixar d'haver hagut d'esperar durant "hores" en llargues cues per la gran afluència a la zona Cim Sud (8.690 metres).

El 2012, es va produir una situació similar quan 260 muntanyencs van tractar de fer cim en un mateix dia aprofitant el bon temps, el que va causar una acumulació de gent en el famós esglaó Hillary, una roca vertical de 12 metres que suposa l'últim gran obstacle abans del sostre del món.

En aquesta ocasió, 179 persones van arribar als 8.848 metres i quatre -el xinès Ha Wenyi, l'alemany Eberhard Schaaf, el canadenc d'origen nepalès Shriya Shah i el sud-coreà Song Won-Bin- van morir per cansament i mal d'alçada quan baixaven.

L'excés de gent en els vuit mils suposa un gran perill per als alpinistes i els seus xerpes, ja que cada minut és important quan un depèn d'una ampolla d'oxigen per sobreviure.

Un equip d'experimentats xerpes va coronar a mitjans de maig l'Everest, donant per inaugurada una nova temporada d'escalada del pic més alt del planeta que enguany compta amb més escaladors disposats a intentar l'ascensió que mai.

El Departament de Turisme ha emès 378 permisos d'escalades aquesta temporada, un rècord històric des de la primera ascensió reeixida a l'Everest el 1953.