La Comissió Europea veu “riscos legals i polítics greus” per a la Unió Europea si el Brexit es prorroga fins al 30 de juny, com ha demanat per carta la primera ministra britànica Theresa May. L’executiu comunitari entén que la data de referència si es concedeix un ajornament perquè el Regne Unit surti de la UE han de ser les eleccions europees, que se celebren entre el 23 i el 26 de maig.

Així, en un document publicat per ‘Politico’, la institució argumenta que la decisió dels caps d’estat i de govern dels 27 és binària: o aproven una pròrroga “curta i tècnica” fins al 23 de maig i el Regne Unit no participa als comicis europeus o, si aproven una pròrroga més enllà del 23 de maig, els britànics hauran de votar a les eleccions europees.

En tot cas, la institució presidida per Jean-Claude Juncker recomana que es trii l’opció que es trii -la primera o la segona- s’opti per una única extensió del Brexit, i no múltiples ampliacions.

Qualsevol altre escenari, avisen des de la Comissió, implicaria arrossegar les “incerteses” del Regne Unit a la resta de països membre de la UE. A més, recorden, la reorganització dels escons del nou Parlament Europeu -pensada sense la representació del Regne Unit- afecta directament 14 estats membre, que guanyen escons a la cambra arran de la sortida dels eurodiputats britànics de l’arc parlamentari.