15 de març de 2019
15.03.2019

La vida s'obre camí a Txernòbil

33 anys després de la tragèdia radioactiva, la zona morta acull tot tipus d'espècies d'aus, peixos i mamífers

15.03.2019 | 17:18
La catàstrofe de Txernòbil va tenir lloc l'any 1986

Una webcam oculta capta de ple com un cabirol es passeja sobre la neu, mentre que uns quilòmetres més enllà, ocells, óssos rentadors, cavalls o fins i tot algun que altre felí, fan les seves vides habituals, com les de qualsevol altre animal o ésser viu. Aquesta escena podia ser la idíl·lica per a qualsevol documentalista de natura, però la veritat és que en els últims anys és una imatge recurrent a la zona morta de Txernòbil.

Ja han passat 33 anys des que la central de Pripyat, Ucraïna, es convertís en el lloc on va tenir lloc la major catàstrofe nuclear de la història i que encara dura. Fins a 30 quilòmetres al voltant d'on es trobava la fàbrica s'han nodrit des de llavors d'històries i llegendes per haver estat abandonats a la seva sort a causa de la radiació. Edificis complets, ciutats i boscos on literalment està prohibit i penat assentar-s'hi.

La zona morta o d'exclusió és el radi més proper a l'epicentre de la central nuclear. D'acord als informes realitzats pels científics soviètics del Projecte Nacional Txernòbil, 28.000 quilòmetres quadrats van ser contaminats per cesi-137 a nivells majors de 185 becquerels per metre quadrat (el becquerel mesura l'activitat radioactiva). 10.500 quilòmetres quadrats van ser contaminats per cesi-137 a nivells majors de 555 becquerels per metre quadrat. D'aquest total, aproximadament 7.000 estaven a Bielorússia, 2.000 a la Federació Russa i 1.500 a Ucraïna.

Tot i que han estat els éssers vius els que s'han obert camí a través de la forta radioactivitat més enllà de tot pronòstic. Segons investigadors de la Universitat americana de Geòrgia, el 2016 ja sobrevivien 14 espècies diferents de mamífers, entre les quals destacaven el llop gris, el senglar, la guineu vermella i el gos viverrí. A l'actualitat, un conjunt de científics britànics s'encarrega d'ubicar càmeres connectades a Internet per comprovar que són diverses i moltes les espècies que han tornat al lloc. El projecte s'anomena TREE (Transfer - Exposure - Effects és una iniciativa del programa britànic Radioactivity and Environment).


Imatges de webcam a la zona de Txernòbil. / TREE

"El que sembla que ha passat amb els mamífers és que van marxar (o més aviat, van morir la majoria) després de l'accident, i ara, estan tornant. Tot i que encara hi ha zones molt contaminades, hi ha altres que es van netejar molt bé. A més, hi ha una altra cosa molt important a Txernòbil: no hi ha pressió humana. És un terreny amb molt espai i recursos i en el qual no hi ha generalment caçadors, no hi ha construccions que fragmentin les poblacions, etc.", explica Magdalena Ruiz-Rodríguez, investigadora de la EEZA i autora principal d'un estudi sobre les orenetes en l'àrea de la catàstrofe nuclear. "S'està recolonitzant un nínxol que va quedar buit. Ara, seria interessant estudiar com els va a aquests mamífers, com els afecta la radiació, si tenen més problemes de salut o, per exemple, més tumors, com en el cas de les aus, o si és que també s'han produït algunes adaptacions en ells que els permeten viure".


Cavalls a la zona morta. / SHUTTERSTOCK

Un edifici convertit en niu d'orenetes. / SHUTTERSTOCK

Una guineu vermella a la zona. / SHUTTERSTOCK

Edificis abandonats a la zona morta. / SHUTTERSTOCK

Un banc de peixos en un dels llacs de la zona. / SHUTTERSTOCK

En aquest cas i en referència als mamífers, Ruiz-Rodríguez assegura que "una altra peculiaritat d'aquestes espècies és que els seus temps de generació són més llargs, depenent de l'espècie, i potser no han passat les suficients generacions com per poder detectar adaptacions a les seves poblacions. Tot això és especular, ja que de moment no s'ha estudiat en grans mamífers com els ants".

Mutacions

La científica va acudir amb un equip l'any 2017 a Ucraïna per esbrinar que "les orenetes que habiten en zones més contaminades tenen una major capacitat de defensar-se dels bacteris que hi ha a la zona, tant a l'exterior del cos (a les plomes ), com a nivell intern (en el plasma sanguini). Però aquestes orenetes no estan millor que a les poblacions en què hi ha menor radiació. el que ens suggereix aquest resultat és que hi ha hagut un procés de selecció en les poblacions on hi havia més contaminació radioactiva. les orenetes que han sobreviscut i s'han reproduït allà són les que tenien la capacitat suficient d'invertir en defenses".

O el que és el mateix, s'ha donat un procés de selecció natural. "Traslladar aquest estudi a un ecosistema com el de Txernòbil em semblava molt interessant perquè és un lloc on hi ha hagut un canvi ecològic molt dràstic i es poden observar les adaptacions en un període molt curt de temps", reconeix l'especialista.

Concretament, l'equip de Ruiz-Rodríguez va aïllar bacteris de plomes i les va sotmetre a diferents nivells de radiació gamma en laboratori. Així, van observar que els bacteris que provenien de zones més netes, o de zones amb una alta taxa de radiació, es morien. En canvi, als bacteris procedents de zones amb una radiació intermèdia, hi havia una major resistència a la radiació experimental i es reproduïen millor en aquestes condicions que en les altres. "Tenen, per tant, algunes mutacions que els confereixen una major resistència a la radioactivitat", assenyala la científica.


Algunes de les espècies que conviuen a la zona morta./ TREE

Els animals han tornat on hi ha menjar, aigua i un hàbitat adequat i, com assenyala Ruiz-Rodríguez, s'han beneficiat de la desaparició de l'ésser humà per viure amb tranquil·litat tot i la radiació. Com se sol dir, només sobreviuen els més forts. Encara que la veritat és que "hi ha moltíssimes mutacions, per exemple, en insectes. Els dibuixos que tenen a la part dorsal, en molts casos, no apareixen de forma normal. També s'ha detectat una major taxa d'albinisme en aus (amb més plomes blanques on haurien de ser de color), i també s'ha vist que desenvolupen tumors en una proporció molt més alta que les poblacions que viuen en zones netes", diu Ruiz-Rodríguez.

Així doncs, la científica mira de cara a futur i afirma que "després de l'accident es van alliberar milions de partícules pertanyents a diferents elements i cada un té el seu temps de degradació. Però, en general, podrien necessitar-se 300.000 anys perquè tota la radioactivitat de Txernòbil desaparegués". Tot això en base als estudis d'experts sobre el terreny. "S'han fet treballs molt intensos de neteja del poble de Txernòbil i d'algunes zones del voltant que van costar moltes vides de gent, però hi ha altres que continuen molt contaminades. Segurament molt abans d'això, l'ecosistema s'haurà recompost més o menys, tot i que sigui amb individus que presentin adaptacions, o que hi hagi poblacions que tinguin més problemes de salut, o menor fertilitat que en zones netes... però mentre hi hagi un espai amb recursos i lliure de pressió humana els animals aniran recolonitzant el territori".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook