Tres muntanyistes espanyols i un peruà van morit als Andes del Perú a causa d'una allau, mentre que un altre espanyol ha pogut sobreviure, segons ha informat aquest dilluns la Unitat d'Alta Muntanya de la Policia Nacional del Perú.

Un portaveu d'aquesta unitat policial ha explicat que el grup havia coronat el nevat Mateo, a la regió Ancash, al centre del Perú i amb més de 5.000 metres d'altitud, quan els va sorprendre l'allau aquest diumenge en el moment que es preparaven per baixar.

Un dels seus companys, de nacionalitat espanyola, va donar l'alerta sobre l'accident i els cossos dels morts van ser localitzats la nit de diumenge. Un mínim de deu policies d'Alta Muntanya han treballat des d'aquest diumenge i durant tot el dilluns al rescat dels cossos, però tenen l'impediment del mal clima perquè la pluja retarda la seva tasca i no hi ha comunicació amb la zona propera al nevat.

Un portaveu policial va explicar a Efe que els muntanyistes van patir la caiguda d'un despreniment de neu a 100 metres del cim, quan retornaven, i aparentment un va relliscar i va arrossegar els altres, que anaven lligats a una corda.

Els morts, identificats per mitjans locals com els espanyols Adrián San Juan Pello, Sergi Porteros Perello i Gerard Borrul Regal i el guia peruà Rubén Darío Alva, seran portats per la Policia fins al camp base del cim i d'aquí a un hospital a la província de Carhuaz.

L'espanyol supervivent, identificat com Paolo Belmonte Calderón, va ser evacuat aquest diumenge a una clínica de la ciutat de Huaraz, capital d'Ancash, per ser tractat de les seves lesions.

L'allau va arrossegar els cossos aproximadament 200 metres, quan retornaven de la muntanya, després d'haver arribat al cim del nevat Mateo i es presumeix que l'accident hauria ocorregut al voltant del migdia de diumenge, va precisar un comunicat de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú.ra.