Les autoritats dels Estats Units han confirmat aquest dimarts la mort d'un nen guatemalenc de vuit anys després de la seva detenció a la frontera amb Mèxic, el que eleva a dos el nombre de menors migrants morts sota custòdia de les forces frontereres del país.

L'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels Estats Units (CBP) ha detallat que el nen ha mort poc després de la mitjanit de dimarts i ha afegit que presentava "signes d'una malaltia potencial".

Així, ha assenyalat que va ser portat al costat del seu pare a un hospital de la ciutat de Alamogordo, a Nou Mèxic. Allà li va ser diagnosticat un refredat i febre i se li va receptar amoxicil·lina i ibuprofèn.

El CBP ha manifestat que el nen va rebre l'alta, tot i que posteriorment va ser portat de nou a l'hospital després de presentar nàusees i vòmits. Hores després va morir ingressat al centre mèdic, tal com ha recollit la cadena de televisió nord-americana CBS.

L'organisme no ha facilitat la identitat del pare ni del nen. A principis de desembre va morir Jakelin Caal, una nena guatemalenca de set anys, després de ser detinguda al costat del seu pare per agents fronterers nord-americans.

El Ministeri d'Afers Exteriors de Guatemala ha sol·licitat aquest dimarts una investigació i accés als registres mèdics del nen. A més ha afirmat que proporcionarà assistència i protecció consular al pare i que assumirà la responsabilitat de la repatriació de les restes de l'infant.

"La causa de la mort del menor encara està sent investigada i s'han sol·licitat els registres mèdics per ajudar a aclarir la causa de la mort", ha assenyalat el Ministeri en un comunicat.

Per la seva banda, el cònsol general de Guatemala a Phoenix, Oscar Padilla, s'ha reunit amb el pare del menor per "escoltar la seva versió dels fets".

El president nord-americà, Donald Trump, ha denunciat una "invasió" d'immigrants centreamericans i ha reclamat a Mèxic mesures per evitar una major pressió a la frontera, on l'inquilí de la Casa Blanca aspira a reforçar la seguretat amb un mur.

La setmana passada, els dos països veïns van anunciar un acord per destinar 35.600 milions de dòlars (uns 31.340 milions d'euros) al desenvolupament dels països del Triangle Nord (Honduras, Guatemala i El Salvador) i el sud mexicà, en el marc dels seus esforços per fer front a la crisi migratòria a la regió.