El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha denunciat avui que un diputat d'ERC, que no ha volgut identificar, li ha escopit, en el moment en què els parlamentaris republicans abandonaven el ple en protesta per l'expulsió del seu portaveu, Gabriel Rufián.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha expulsat Rufián de l'hemicicle després de ser cridat a l'ordre per tres vegades en protagonitzar una dura picabaralla amb Borrell, a qui ha anomenat "feixista" i ha interromput des del seu escó dret i gesticulant durant diverses ocasions.

Després de ser expulsat per Pastor, la resta de diputats d'ERC han abandonat també l'hemicicle i en aquell moment, segons Borrell, un d'ells que ha passat al seu costat, li ha escopit.

"No faré l'anatomia de l'escopinada, s'ha girat i m'ha escopit", ha relatat Borrell als mitjans per descriure un incident que no s'aprecia amb claredat a les imatges de televisió.

De fet, el diputat d'ERC que suposadament ha escopit Borrell, Jordi Salvador, ha negat haver-ho fet, i en declaracions a EFE, ha assegurat que en passar al costat del ministre s'ha limitat a fer un gest de "buff" davant la situació creada.

"Avui en sortir només he fet buff", ha insistit.

Ha aclarit que manté una polèmica "personal" amb Borrell relacionada amb el llibre "Deconstruint Societat Civil Catalana (SCC)" de Jordi Borràs que Salvador va regalar al ministre en una ocasió.

El diputat independentista ha asseverat que "és mentida" que hagi escopit al ministre perquè "mai" ho ha fet amb ningú i ha subratllat que escopir "es veu i se sent".

"Mai escopiria a ningú. No sóc així", ha dit Salvador, que ha remarcat que aquest gest va a més contra els seus principis.

De la seva banda, Borrell ha lamentat que aquest tipus d'incidents ocorrin al Congrés i ha alabat l'actitud de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, expulsant de l'hemicicle Rufián.

"La presidenta ha estat molt bé, ha controlat molt bé la situació", ha assegurat Borrell, que considera que paraules com "feixista" o "colpista", que Pastor ha ordenat que es retirin del diari de sessions, no haurien d'utilitzar-se mai en el debat polític.

"Es pot ser crític, però l'insult permanent com a únic argument s'ha de desterrar de la cambra. Ens paguen perquè debatem, no perquè convertim això en un fangar", ha alertat.