31 de octubre de 2018
31.10.2018

La Fiscalia turca assegura que Kashoggi va ser estrangulat i esquarterat al consolat

Els agents saudites van acabar amb la seva vida just després d'entrar al consolat a Istanbul

31.10.2018 | 18:26
El periodista Kashoggi va ser assassinat.

El periodista Yamal Jashogi va morir estrangulat poc després d'entrar al consolat saudita de Istanbul el passat 2 d'octubre i el seu cos va ser esquarterat, ha informat la Fiscalia de Turquia al final d'una visita de tres dies del fiscal general de l'Aràbia Saudita.

"El cos de Jashogi va ser desmembrat després del seu assassinat al consolat saudita", segons un comunicat del Ministeri Públic turc, que ha donat per fet que el periodista va morir d'acord a una idea premeditada. De fet, considera que els funcionaris saudites implicats en el crim es van desfer del cadàver d'acord amb aquests plans, informa l'agència Anatòlia.

Les autoritats saudites, que han detingut 18 persones per la seva presumpta vinculació amb l'assassinat, ha afirmat que un col·laborador local va intercedir per fer desaparèixer el cos del col·laborador de 'The Washington Post', les restes encara no han estat localitzats.

La Fiscalia de Turquia ha revelat les seves conclusions al final d'una visita del fiscal de l'Aràbia Saudita, que ha mantingut diversos reunions a Istanbul entre dilluns i dimecres. Malgrat aquests contactes, el Ministeri Públic turc ha apuntat que no hi ha hagut "resultats concrets".

La Fiscalia s'ha sumat a la crida que ja havia plantejat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, per reclamar a l'Aràbia Saudita l'extradició dels 18 sospitosos, entre els quals figura el grup que va arribar a Istanbul coincidint amb la cita de Jashogi al consolat --acudió amb cita prèvia per obtenir documents necessaris per a casarse--.

CANVIS DE VERSIÓ

Les autoritats de l'Aràbia Saudita han variat en aquestes últimes setmanes la seva versió sobre un cas del que inicialment van tractar de desmarcar sigui com sigui. En un primer moment, van assegurar que Jashogi havia abandonat el consolat, en contra del que suggerien els investigadors turcs.

El 19 d'octubre Riad va modificar la seva versió per admetre que el periodista havia mort a l'interior del consolat, encara que llavors va al·legar que no havia estat un acte premeditat sinó fortuït, fruit d'una baralla. Sis dies després, el fiscal general saudita va corregir la història per informar que es tractava d'un crim premeditat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook