Les aigües salades situades just sota la superfície de Mart podrien albergar suficient oxigen molecular com per sustentar la vida de microbis i esponges, segons revela un estudi que publica avui la revista Nature.

La investigació, liderada per NASA i l'Institut de Tecnologia de Pasadena, a Califòrnia (EUA), recorda que al planeta vermell l'oxigen és escàs, a diferència de la Terra, on la vida aeròbica va evolucionar en paral·lel amb la fotosíntesi per així elevar els nivells d'oxigen.

A Mart, expliquen els autors, l'oxigen només apareix en petites quantitats que, a més, són produïdes per la descomposició del diòxid de carboni que provoca la llum. En conseqüència, estudis anteriors havien apuntat a que l'oxigen molecular present en aquest planeta no seria capaç de sostenir vida, encara que fos simple com, per exemple, el de les esponges.

El principal expert al capdavant d'aquest nou treball, Vlada Stamenkovic (NASA), i companys de l'Institut de Pasadena van calcular quina quantitat d'oxigen molecular podria trobar-se en dissolució en aigües salades sotmeses a diverses pressions i temperatures en diferents zones de la superfície de Mart.

Van constatar que les concentracions d'oxigen molecular són particularment altes a la regions polars del planeta vermell, mentre que algunes d'aquestes salmorres localitzades sota la superfície marciana podrien contenir suficient O2 per sustentar vida aeròbica.

En concret, els experts van calcular que al voltant del 6,5% de tot Mart, ja sigui just per sota de la superfície o sobre ella, pot contenir nivells d'oxigen semblants als que permeten la vida a la Terra. La salinitat d'aquests sistemes, indiquen, fan que l'aigua romangui en estat líquid, fins i tot quan la temperatura baixa dels zero graus.

Així mateix, les seves conclusions podrien també explicar com s'haurien format les roques rovellades detectades en les exploracions de les superfície de Mart.