Les autoritats sanitàries d'Escòcia han descartat aquest dijous que hi hagi risc per a la salut humana, després de confirmar un cas d'encefalopatia espongiforme bovina (EEB), coneguda popularment com a malaltia de les "vaques boges", en una granja de la regió nord-oriental d'Aberdeenshire.

El Ministeri d'Economia Rural de la província britànica ha informat que l'animal malalt no va ingressar a la cadena alimentària i ha assenyalat que es tractava d'un cas d'"EEB clàssic" que no representa una amenaça per a la salut de les persones. Ha indicat que la descendència de la vaca afectada està sent identificada i serà sacrificada.

L'exemplar infectat, que pertany a una explotació de la petita localitat de Huntly, es va detectar com a part de les inspeccions rutinàries que es realitzen a tots els animals de més de quatre anys que moren a les granges.

"Si bé és important emfatitzar que aquest és un procediment estàndard fins que tinguem una comprensió clara de l'origen de la malaltia, és una prova més que el nostre sistema de vigilància per detectar aquest tipus de malalties està funcionant", ha dit el ministre escocès d'Economia rural, Fergus Ewing.

El seu departament ha activat un pla que inclou la prohibició de moviment de bestiar a la granja afectada com a mesura de precaució i és l'Agència de Salut Animal i Vegetal la que porta a terme la investigació per determinar la font d'aquest brot.

També com a mesura de prevenció, la cap de l'Oficina Pública de Veterinària, Sheila Voas, va instar a "qualsevol agricultor que tingui preocupacions" sobre el possible contagi dels seus animals al fet que "busqui immediatament assessorament veterinari".

Aquest cas és el primer que es descobreix a Escòcia en deu anys, tot i que des de 2011 s'han produït setze episodis d'aquesta malaltia al Regne Unit, l'últim dels quals, el 2015, va afectar a una granja de Carmarthenshire, a Gal·les.

L'EBB és una patologia degenerativa del sistema nerviós central dels bovins que es caracteritza per l'aparició d'una sèrie d'alteracions que conclouen amb la mort. Aquests animals poden transmetre-la als humans, donant lloc a una varietat de la síndrome de Creutzfeldt-Jakob, una afecció neurològica.