08 de octubre de 2018
08.10.2018

L'ONU reclama «canvis ràpids i sense precedents» per frenar l'escalfament global

L'últim informe del grup de científics assessors de les Nacions Unides demana limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 graus

08.10.2018 | 11:20
L'ONU reclama «canvis ràpids i sense precedents» per frenar l'escalfament global

El grup d'experts sobre el Canvi Climàtic que assessora l'ONU (IPCC en les seves sigles en anglès) alerta en el seu últim informe de "canvis irreversibles" pel clima si la temperatura mitjana global augmenta més d'1,5?°C. Per això, el grup de científics demana limitar l'escalfament global a 1,5?°C, en comptes de 2?°C, com està actualment previst, i avisa que caldran "canvis ràpids, de gran abast i sense precedents" en la política climàtica. Aquest informe serà una aportació científica que els governs avaluaran durant la pròxima conferència internacional que se celebrarà a Polònia al desembre per revisar l'Acord de París sobre el canvi climàtic.

En aquest estudi científic es detallen una sèrie d'impactes mediambientals que es podrien evitar limitant l'escalfament global a 1,5?°C. Per exemple, segons els experts, amb aquest nou límit, el 2100 l'augment del nivell del mar mundial seria 10 cm inferior i els esculls de coral es reduirien en un 70-90% i no gairebé al 100%, com sí que passaria si la temperatura pugés dos graus.

"L'escalfament de 1,5?°C o superior augmenta el risc associat a canvis duradors o irreversibles, com per exemple la pèrdua d'alguns ecosistemes", ha avisat Hans-Otto Pörtner, membre del grup de treball de l'IPCC. Per no sobrepassar aquest llindar els científics exigeixen "accelerar" les accions per aturar el canvi climàtic. En aquest sentit, creuen que les emissions netes mundials de diòxid de carboni (CO?) s'haurien de reduir al 45% el 2030 i arribar a "zero" cap al 2050.

L'Acord de París inclou l'objectiu de mantenir l'augment de temperatura mitjana global per sota dels 2?°C respecte als nivells preindustrials i continuar els esforços per limitar el seu augment per sobre els 1,5 ° C. Actualment la Unió Europea està revisant les seves normatives mediambientals per assolir els compromisos climàtics pactats a París.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook