L'exnunci de la Santa Seu als Estats Units, Monsenyor Carlo Maria Viganò, ha demanat la renúncia del Papa en acusar-lo de conèixer des de juny de 2013 les acusacions d'abusos sexuals que pesaven sobre el cardenal Theodore McCarrick.

Francesc va acceptar la renúncia del que fos Arquebisbe Emèrit de Washington a la fi de juliol després que la justícia nord-americana donés crèdit a diverses denúncies d'abusos i encobriment contra McCarrick.

En una carta d'11 pàgines que va ser publicada aquest diumenge per alguns mitjans de comunicació, l'arquebisbe va fer públiques les seves acusacions contra el pontífex i a més va suggerir que altres membres de la Cúria han encobert les acusacions contra el cardenal nord-americà.

L'oficina de premsa del Vaticà no ha fet cap valoració sobre aquest tema.

El 20 de juny d'aquest any, l'Arxidiòcesi de Nova York (els Estats Units) va revelar que una investigació sobre el presumpte abús sexual de McCarrick contra un menor apuntava al fet que l'acusació era "creïble i sostenible".

McCarrick, de 88 anys, va ser ordenat sacerdot a la fi de la dècada de 1950 i va ser nomenat Bisbe Auxiliar de Nova York el 1977.

El 1981 va ser nomenat Bisbe de Metuchen, a l'estat de Nova Jersey. Cinc anys més tard seria designat arquebisbe de Newark, en el mateix estat.

L'any 2000 es va convertir en arquebisbe de Washington, la capital del país, i va ser nomenat cardenal un any més tard.

Després de l'informe de l'Arxidiòcesi de Nova York, els mitjans de comunicació nord-americans van difondre noves acusacions d'abús sexual o coerció a les mans de McCarrick, sent bisbe, a seminaristes i sacerdots joves.

La Diòcesi de Metuchen i l'Arxdiòcesi de Newark van revelar que van rebre informes que McCarrick va estar embolicat en conductes sexuals amb adults, i van resoldre dos casos amb acords financers.

El 28 de juliol d'aquest any, el Papa Francesc va acceptar la renúncia de McCarrick al Col·legi de Cardenals.