La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat presó incondicional per l'ex-informàtic bancari Hervé Falciani mentre es tramita l'ordre d'extradició sol·licitada per les autoritats suïsses, motiu pel qual va ser detingut aquest dimecres a Madrid, segons han informat fonts jurídiques.

Així ho ha reclamat el Ministeri Públic durant la compareixença de Falciani davant el jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea, que haurà de decidir si ordena alguna mesura cautelar fins que es decideix la petició de Suïssa o si, per contra, el deixa en llibertat.

L'exinformàtic del banc suís HSBC va cobrar notorietat després de destapar els noms dels presumptes evasors fiscals en bancs helvètics.

La famosa 'llista Falciani' és un document filtrat el 2008 pel llavors empleat que recull el nom de 106.000 clients amb comptes opacs en aquesta entitat, provinents de 203 països diferents, que en total acaparaven més de 100.000 milions de dòlars.

La Policia Nacional va detenir aquest dimecres l'enginyer informàtic en virtut a una nova ordre d'arrest i extradició emesa per les autoritats de Suïssa el passat 19 de març.

No obstant això, l'Audiència Nacional ja va rebutjar l'extradició de Falciani el 2013 perquè els delictes d'espionatge financer, revelació de secret bancari, revelació de secret comercial i apropiació de dades relatives a clients que li imputen les autoritats suïsses no compleixen el principi de doble incriminació, és a dir, no estan castigats pel Codi Penal espanyol.

La defensa de Falciani ha presentat per la vista d'aquest dijous un 'habeas corpus' al·legant que es tracta d'una detenció il·legal", ja que "una persona no pot ser jutjada pel mateix delicte dues vegades".