Equador va anunciar dimecres que va tallar els sistemes de comunicació "amb l'exterior" de Julian Assange, refugiat en la seva ambaixada a Londres des de 2012, en una nova represàlia per interferir en assumptes d'altres països.

En un comunicat, el govern de Lenin Moreno adverteix a més al ciberactivista australià que podria adoptar "noves mesures davant l'incompliment del compromís (de no interferir) per part d'Assange".

"La mesura va ser adoptada davant l'incompliment per part d'Assange del compromís escrit que va assumir amb el Govern a finals de 2017, pel qual s'obligava a no emetre missatges que suposaren una ingerència en relació a altres estats", assenyala el text.

Quito no va oferir detalls de quin tipus de comunicacions li van ser tallades ni de com Assange va incomplir l'acord, tot i que la mesura va ser anunciada després que el fundador de WikiLeaks va retreure el dilluns, a través de Twitter, l'expulsió coordinada de diplomàtics russos pels països occidentals.

Dimarts, el secretari d'Estat per a Assumptes exteriors britànic, Alan Duncan, va declarar a la Cambra dels Comuns que "és molt lamentable que Julian Assange es quedi a l'ambaixada de l'Equador" i ha afegit que "és hora que aquest miserable cuc surti de l'ambaixada i que es lliuri a la justícia ".

El creador de WikiLeaks, de 46 anys, es va refugiar en 2012 a l'ambaixada equatoriana a Londres per evitar ser extradit a Suècia, que el reclamava perquè s'enfrontés suposats delictes sexuals que ell nega.

La justícia sueca va abandonar la causa per violació al maig de 2017, però un tribunal londinenc va rebutjar al febrer deixar sense efecte el mandat d'arrest d'Assange calculant que l'australià no va respectar les condicions de la seva llibertat sota fiança.