L'AVE arribarà dimarts que ve a Castelló amb 11 anys de retardat i entre els convidats pel Ministeri de Foment per donar la benvinguda als combois hi ha diverses personalitats de la política valenciana, membres del govern valencià, el president Ximo Puig i, fins i tot, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Entre les invitacions del gabinet de protocol destaca, per l'error que suposa, la remesa a l'exalcaldessa Rita Barberá, morta el 23 de novembre de 2016 com consecuència d'un infart a Madrid.

Aquesta nova connexió d'alta velocitat suposarà una breu reducció del temps de viatge entre Castelló i Madrid. L'AVE no disposa d'una via pròpia en el tram entre la capital de la Plana i València, sinó que haurà de circular pel conegut com "tercer fil", compartint espai amb rodalies, regionals o trenes de mercaderies.

De moment, l'AVE no superarà els 200 km / h en aquest nou tram. El projecte per a la futura instal·lació de vies de doble amplada internacional -les necessàries per a l'alta velocitat-tindrà un cost de 1.170 milions d'euros.