La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha celebrat aquest divendres el compromís assolit amb els socialdemòcrates per entaular negociacions formals per crear un Govern de coalició després d'unes converses que ha definit com "intenses, serioses i profundes".

"Es tracta d'un document de donar i rebre, com ha de ser", ha sostingut la mandatària alemanya després de 24 hores de negociacions per tirar endavant un document preliminar sobre el qual negociar posteriorment i aconseguir finalment un Govern després de les eleccions del 24 de setembre.

"El resultat no és superficial", ha afirmat sobre un acord que recull el compromís de treballar "seriosament per assolir els requisits avui i en aquesta legislatura per poder viure també bé a Alemanya en deu i 15 anys". Es tracta de la seguretat social i de les inversions de futur al país i especialment de les famílies i nens, ha explicat.

Pel que fa a Europa, Merkel ha expressat el compromís de conservadors i socialdemòcrates per aconseguir un ressorgir d'Europa. "Per això tampoc tinc por de trobar aquí també solucions comunes amb França", ha indicat amb la mirada posada en les propostes del president francès, Emmanuel Macron.

Per la seva banda, el líder del Partit Socialdemòcrata (SPD), Martin Schulz, ha lloat el que considera un "resultat excel·lent". L'expresident del Parlament europeu ha anunciat que recomanarà als membres del SPD en el congrés extraordinari del proper 21 de gener, a Bonn, votar a favor de començar les negociacions formals amb els conservadors. "Ara hem de convèncer els membres del partit", ha reconegut.

"El meu partit, a l'inici d'aquesta setmana, va deixar clar que no hi havia línies vermelles, però sí que volíem que hi hagués un contingut vermell", ha comentat sobre el document on es van fixar les guies sobre com poder governar el país els propers quatre anys.

"Teníem clar que no serien uns contactes fàcils", ha afirmat sobre unes reunions que van començar el passat diumenge. "Però comptem amb una atmosfera constructiva i converses justes", ha afirmat sobre unes negociacions que van ser "llargues i dures".

Merkel també ha dit que era conscient de les dificultats a què s'enfrontaven. "Estava segura que era una tasca difícil", ha declarat i ha reconegut que al principi no estava segura que anessin a aconseguir-ho. "Discutim sobre com aconseguir el camí i al final ho vam aconseguir. La direcció era la mateixa", ha asseverat.

Merkel admet que la negociació no serà fàcil

"Les negociacions no seran més fàcils que els primers contactes", ha avançat. "Però sóc optimista que les coses s'aconseguiran, ha assegurat la cancellera sobre les futures negociacions formals per crear "un Govern estable".

Mai abans a Alemanya s'havia trigat tant a formar Govern. Després del fracàs de les negociacions d'Angela Merkel amb els ecologistes i liberals, finalment la reedició de la gran coalició amb l'SPD ha estat l'opció escollida per evitar noves eleccions, tot i que el resultat encara no està garantit.

Els més optimistes compten que hi pugui haver nou Govern a finals de març o començaments d'abril, però abans d'això hi ha unes dates clau en el camí. La primera d'elles el congrés extraordinari de l'SPD el 21 de gener, en què el partit decidirà si finalment dóna suport a la decisió de Schulz d'iniciar negociacions oficials amb els conservadors. En el bloc dirigit per Merkel, la decisió serà presa per l'Executiva del partit.

Al dia següent, si l'SPD dóna llum verda a les negociacions, aquestes podrien arrencar. A continuació, cap a mitjans de febrer, s'espera que l'SPD sotmeti al vot dels seus militants l'acord de coalició pactat amb els conservadors, un procés que podria demorar fins a tres setmanes i costar fins a 2 milions d'euros.

Línies mestres de la negociació

El document amb les línies mestres consensuat entre els tres partits alemanys, al qual han tingut accés DPA i Reuters i que consta de 28 pàgines, estableix que Alemanya treballarà en coordinació estreta amb França per enfortir l'eurozona.

En concret, la CDU, la CSU i l'SPD es comprometen a dedicar "fons pressupostaris específics" a l'estabilització del bloc comunitari i a donar suport a la "convergència social" i les reformes estructurals, tot això amb l'objectiu de conformar la base d'un futur "pressupost d'inversió" per a l'eurozona.

"En estreta aliança amb França, volem enfortir de manera sostinguda i reformar l'eurozona perquè l'euro pugui afrontar la crisi global", sostenen els tres partits cridats a formar la gran coalició.