El portaveu del Govern alemany, Steffen Seibert, ha subratllat avui que Espanya és un Estat de dret i ha dit que la Constitució i les lleis espanyoles han de ser complertes per tots els ciutadans, "independentment d'en quina part del país visquin".

Seibert ha respost així en roda de premsa en ser preguntat de nou pel conflicte català i, en concret, per la detenció dels líders de les organitzacions independentistes Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.

Seibert ha tornat a defensar la necessitat de respectar l'ordre constitucional i s'ha negat a comentar una decisió de la justícia espanyola.

Per al Govern alemany, ha recordat, es tracta d'un "conflicte intern espanyol" que s'ha de resoldre a través de diàleg i dins de l'ordre legal i constitucional espanyol, que garanteix els drets i deures de tots els ciutadans.

"L'ordre constitucional i la unitat d'Espanya han de ser respectats", ha reiterat el portaveu, que ha ratificat el suport de Berlín al president del Govern, Mariano Rajoy.

Preguntat sobre si l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, per la qual cosa el Govern central pot assumir funcions desenvolupades pel Govern, no retallaria les possibilitats de diàleg, s'ha limitat a indicar que la Carta Magna marca els procediments i ha indicat que el Tribunal Constitucional va declarar il·legal el referèndum unilateral d'independència.

"Des del respecte a aquest ordre legal i constitucional, esperem de veritat que sigui possible trobar una solució a aquest conflicte", ha dit.

Seibert ha posat èmfasi en el fet que, per a Berlín, es tracta d'un assumpte "intern" espanyol, encara que ha admès que s'hi pugui veure una "dimensió europea" perquè Alemanya, com altres socis europeus, observa amb molta atenció el que passa a Espanya.

Ha recordat en aquest context que la cancellera, Angela Merkel, ha parlat de l'evolució de la situació a Catalunya dues vegades amb Rajoy i ha indicat que si tots dos es troben i parlen a Brussel·les, on dijous i divendres té lloc una cimera europea, segurament li demanarà una valoració dels últims esdeveniments.

Encara que el tema no està a l'agenda i la reunió del Consell Europeu, ha apuntat que en aquestes reunions es pot parlar de tot i no ha descartat que l'assumpte ocupi també temps en reunions bilaterals dels líders.