Òmnium Cultural ha difós a través de les xarxes socials un vídeo titulat 'Help Catalonia. Save Europe '. En ell assegura que l'1-O els catalans van voler votar pacíficament tot i la "violència" de les forces de seguretat "mai vista abans a Europa", alerta de les penes de presó que afronten Sánchez i Cuixart i es dirigeix, en anglès, als ciutadans europeus demanant-los ajuda "abans que sigui massa tard".

En les últimes hores el vídeo, en el qual una dona es dirigeix a la càmera mentre s'intercalen imatges de càrregues policials, ha estat molt comentat a les xarxes socials. Mentre uns usuaris han lloat la campanya i la seva vena emotiva, altres han criticat les "mentides" que en ell es narren.

A més, són molts els que han criticat el vídeo al considerar-lo un plagi d'una altra gravació realitzada a Ucraïna l'any 2014 per denunciar davant la Unió Europeu al govern prorús del llavors president Viktor Ianukóvitx.

El PP també ha criticat les imatges d'Òmnium Cultural. Fernández Maíllo ha considerat que forma part del "relat manipulador" de l'independentisme, que tracta davant d'Europa de dibuixar "un país opressor que només està en el seu imaginari". És, en definitiva, ha apuntat, una "fugida cap endavant que no tindrà cap tipus de suport".

L'independentisme, ha insistit, està instal·lat en "la manipulació permanent" amb qualsevol argument que vagi en contra de les institucions de l'Estat de dret.