Els prop de 40.000 col·legis electorals als que estan cridats a votar 46,9 milions de britànics a les eleccions generals del Regne Unit han obert portes, aquest dijous al matí en una jornada que durarà fins a les 22h, hora local. S'espera que els primers resultats d'aquests comicis es comencin a conèixer cap a la mitjanit.

Els dos principals candidats a cap de govern, l'actual primera ministra, la conservadora Theresa May, que va convocar aquests comicis de manera anticipada, i el líder de l'opositor Partit Laborista, Jeremy Corbyn, votaran en els seus respectius districtes durant el matí.

En alguns dels col·legis, que han estat habilitats majoritàriament en centres comunitaris o escoles del país, entre d'altres recintes, s'han disposat majors mesures de seguretat, arran de l'atemptat terrorista comès el dissabte a Londres, que va deixar vuit morts, informa avui la BBC.

En una enquesta elaborada per la firma Opinium, divulgada ahir dimecres a la citada cadena pública, el governant partit tory avantatjava als laboristes amb un 43% dels suports, enfront del 36% de la formació liderada per l'esquerrà Corbyn. No obstant això, altres sondejos publicats en els últims dies indicaven que la distància entre els dos grans partits s'ha escurçat fins gairebé l'empat.

May va convocar per sorpresa el passat 18 d'abril eleccions generals anticipades en aquest país, sense esperar al 2020, quan els sondejos atorgaven al seu partit un ampli avantatge. La primera ministra va explicar que havia decidit avançar el calendari electoral per tal que el Regne Unit pugui comptar amb un lideratge estable de cara a les negociacions sobre la sortida del país de la Unió Europea (UE) o "brexit", opció votada al històric referèndum del 23 de juny del 2016. Segons la dirigent conservadora, "l'única manera de garantir certesa i seguretat en els propers anys és amb la convocatòria d'unes eleccions", malgrat que anteriorment havia descartat avançar els comicis.

En el moment de la dissolució del Parlament al maig, els "tories" tenien 330 escons en una cambra baixa de 650, enfront dels 229 del Partit Laborista, primer grup de l'oposició britànica. Però May busca sumar més seients que l'ajudin a donar llum verda de forma més contundent als projectes de llei, especialment a tot el relacionat amb el "brexit".

El Regne Unit té un sistema de majoria simple en el qual cadascuna de les circumscripcions és guanyada pel candidat que aconsegueix la majoria dels vots i descarta la resta.