Les restes de cigarrets constitueixen la principal font d'escombraries mundial, per davant dels envasos d'aliments, ampolles i bosses de plàstic: 4,5 trilions de burilles són llançades cada any als carrers, rius, boscos i al mar amb una " gravíssima "repercussió en el medi ambient.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'article de revisió "Contaminació ambiental per burilles de tabac. El tabac de quarta mà", presentat avui pel doctor José Ignacio de Granda, coordinador de l'àrea de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

Aquest pneumòleg ha explicat que el 2016, gairebé 800.000 voluntaris d'un centenar de països (inclòs Espanya), reclutats per l'ONG Ocean Conservancy, van pentinar més de 40.000 quilòmetres de costa i van recollir més de 8 milions de quilos d'escombraries. Van ser les burilles les que van ocupar el primer lloc (2,1 milions), més del doble que les ampolles de plàstic (més d'1 milió).

En els últims 50 anys, pràcticament el 100% dels cigarrets porten un filtre d'acetat de cel·lulosa, un component fotodegradable però no biodegradable, ha assenyalat el doctor De Granda, que ha advertit que les burilles poden trigar entre 8 i 12 anys en descompondre's totalment.

Aquestes acumulen part dels components del tabac, incloses les substàncies químiques més nocives que s'alliberen en contacte amb l'aigua. Per tant, quan arriben als rius i, fins i tot, a la mar, desprenen aquestes substàncies, fet que suposa una greu amenaça per a la biodiversitat. "Al final aquesta contaminació va arribar a la nostra cadena alimentària", ha advertit el pneumòleg.

mesures

Les mesures que proposen des de la Separ per reduir aquest impacte passen per col·locar etiquetes en els paquets que indiquin als consumidors la necessitat de no llançar les burilles a terra; establir un dipòsit per reciclar-o fer a les burilles retornables; afegir una taxa de fem al consum o multes per tirar burilles a terra, com ha establert l'Ajuntament de París.

Tot i que els pneumòlegs s'han posat en contacte amb diferents ONG mediambientals, "de moment no hi ha cap a la qual li interessi el tema", ha assegurat la presidenta de Separ, Inmaculada Alfageme.