El candidat d'En Marxa, Emmanuel Macron, s'ha imposat a la Catalunya del Nord amb el 52'88% dels vots a la seva rival, la ultradretana del Front Nacional (FN), Marine Le Pen, en la segona volta de les eleccions presidencials franceses. Macron, tercer fa quinze dies, ha recollit bona part dels vots del candidat de l'esquerra, Jean Luc Mélenchon i del conservador, François Fillon, que va demanar obertament als seus electors que votessin per Macron.

D'aquesta manera, el centrista ha aconseguit imposar-se en un feu clarament favorable a Le Pen, i és que a la primera volta la candidata de l'FN es va imposar amb nou punts d'avantatge al segon classificat, i amb dotze al tercer, que va ser Macron. L'abstenció ha augmentat i s'ha situat fregant el 25%, quatre punts més que fa quinze dies.

La Catalunya del Nord ha seguit la tònica de la resta de departaments francesos i ha vist com el candidat del moviment En Marxa, Emmanuel Macron, s'imposava amb cinc punts de marge a la ultradretana Marine Le Pen e el Departament dels Pirineus Orientals. En concret, a l'exministre d'hisenda d'Hollande l'han votat 119.755 persones, mentre que a Le Pen ho han fet 106.713, o el que és el mateix, el 47'12% dels electors.

Bona part dels votants de Macron s'han de buscar entre els que fa quinze dies ho van fer per Jean Luc Mélenchon. Cal tenir present, que al guanyador de les eleccions presidencials franceses l'han votat 70.000 persones més que en la primera volta, per tant ha més que doblat els resultats. Le Pen, en canvi, ha convençut a 26.000 persones més que en relació a fa dues setmanes quan va guanyar amb més del 30% dels suports.

Macron també guanya a Perpinyà

La Catalunya del Nord sempre ha estat un feu procliu a Le Pen, sobretot en les zones més rurals i empobrides de França. En canvi, les localitats més poblades han optat perquè Emmanuel Macron sigui el nou president de la república.

En concret, a Perpinyà el centrista s'ha emportat el 60% dels vots, el que ha suposat un gir important al resultat de la primera volta on Le Pen va guanyar de manera incontestable.

L'abstenció puja

Una altra de les claus de la derrota de Le Pen a la Catalunya del Nord ha estat l'abstenció. Aquest diumenge s'ha situat al 24'93%, quatre punts per sobre que fa quinze dies on es va quedar en un 21%

També destaca l'augment de vots en blanc. En concret, han passat a representar gairebé el 7% del total, o el que és el mateix de 4.500 de la primera volta als 23.700 d'aquest diumenge.