Més de mig milió de persones van prendre aquest dissabte la capital dels Estats Units, Washington DC, per enviar un contundent missatge de resistència a Donald Trump en el seu primer dia com a president dels Estats Units. La "Marxa de les Dones", amb persones arribades d'arreu del país, va desbordar la seva ruta prevista entre el Capitoli i la Casa Blanca i es va convertir en una autèntica marea humana que va inundar els carrers i parcs del centre de la ciutat.

La convocatòria va superar les expectatives inicials -250.000 persones- i es va situar entre les més multitudinàries de la història del país amb més de mig milió, segons l'estimació dels organitzadors i les autoritats de la ciutat. Una de les dades que es fan servir per valorar l'èxit d'una convocatòria a Washington és la xifra de viatgers del metro: a la una del migdia 470.000 persones havien pres aquest transport, una xifra rècord en un cap de setmana. A les 11 del matí havien fet servir el metro -el més recomanable amb el centre urbà tallat al trànsit- 275.000 persones, enfront de les 193.000 que havien viatjat a la mateixa hora el divendres per a la investidura de Trump.

Els accessos al metro, atapeïts des de primera hora del matí, i les entrades a la ciutat per carretera, amb més trànsit que un dilluns en hora punta, van evidenciar masses molt més grans per a aquesta marxa que les que es van veure per a la presa de possessió de Trump.

A diferència de les protestes anti-Trump de divendres, amb més de 200 arrestos i episodis violents, la manifestació d'avui ha conclòs sense incidents ni detencions, ha informat la Policia de la ciutat.

Convocada gairebé al minut que el magnat novaiorquès guanyés les eleccions el 8 de novembre, la mobilització "Women 's March" (Marxa de les Dones) va anar creixent i creixent fins a convertir avui en un fenomen als EUA i al món: milions de persones es van fer ressò del seu missatge en més de 670 ciutats del país i altres 70 internacionals. A Los Angeles, Nova York, Chicago, Miami, Seattle, però també a Londres, París, Sydney, Tel Aviv, Barcelona, ??Ciutat de Mèxic o Berlín, milions de persones es van unir a aquest crit massiu en defensa dels drets que molts veuen amenaçats per Trump.

A Washington, epicentre de les protestes, la ciutat sencera va ser una marea de gorres roses, els "pussy cat" (gatet), que són una resposta al polèmic comentari de Trump que a les dones cal agarrar per les seves parts íntimes ( " pussy ", en anglès). Bridget s'ho va teixir ella mateixa: "Faré tot el que estigui en la meva mà perquè les dones no siguem invisibles", va dir a Efe. Ella i la seva amiga Mary Beth van viatjar des de Minnesota (Medi Oest) fins a Washington en un dels molts avions que van aterrar avui a la capital plens de manifestants. Mary Beth diu que marxarà sempre que calgui durant els pròxims quatre anys per "defensar el progrés social dels últims vuit anys" de presidència de Barack Obama.

La marxa porta "dones" en el seu nom però és una protesta molt més àmplia: homes i dones de totes les edats van sortir a defensar la diversitat, la igualtat, la inclusió, els drets reproductius, a més de condemnar el racisme i la misogínia que veuen en Trump. Els seus cartells van evidenciar l'ampli ventall de les seves causes: "Nosaltres, el poble, som més forts que la por", "A les dones confiem", "La diversitat és nord-americana", "Els drets de les dones són drets humans", " respecte per a tots ".

I els seus missatges van tenir altaveus d'altura: la protesta va exhibir el planter d'artistes que no va aconseguir Trump per a la seva investidura com a president dels Estats Units. La cantant Madonna va aparèixer per sorpresa a l'escenari de la marxa i, provocadora i combativa, va dir que havia pensat en "volar pels aires" la Casa Blanca des que Trump va guanyar les eleccions del 8 de novembre però que, en lloc d'això, va triar "l'amor". Després, "enfadada i escandalitzada", li va deixar anar uns quants "que et fotin" ( "fuck you") al nou president.

Pel mateix escenari van desfilar la cantant Alicia Keys, que va cantar un oportú "This girl is on fire", les actrius Scarlett Johanson, Ashley Judd i Amèrica Ferrera i el cineasta Michael Moore. Un altre dels personatges coneguts que va poder veure a la manifestació va ser l'exsecretari d'Estat John Kerry, fins ahir cap de la diplomàcia dels Estats Units, que passejava amb el seu gos en sabatilles esportives i jaqueta d'aviador.

Hillary Clinton, a la qual van donar suport a les eleccions molts dels que avui van participar en la marxa, no va estar en la protesta però enviament a primera hora un missatge agraït a Twitter per, en les seves paraules, "parlar i marxar pels nostres valors". Sorprenentment, fins ara Trump -que acostuma a carregar immediatament contra els que se li enfrontant no s'ha pronunciat sobre la manifestació, com tampoc ho va fer sobre les protestes