El president de Rússia, Vladímir Putin, s'ha apuntat avui un gran gol diplomàtic davant Occident en anunciar un acord d'alto el foc entre el règim de Baixar al-Assad i l'oposició siriana, que es comprometen a més a reprendre el procés de pau estancat des de l'abril passat a Ginebra.

"Faig una crida al Govern de Síria, a l'oposició armada, a tots els països de la regió implicats i que tenen influència en els bàndols en conflicte a donar suport als acords", ha dit Putin en una reunió al Kremlin amb els ministres d'Exteriors i Defensa .

Putin va explicar que Damasc i l'oposició armada "moderada" havien signat "fa unes hores" un acord de cessament del foc en tot el territori del país àrab que entrarà en vigor aquesta mitjanit i un altre document de "mesures de control" per garantir el seu compliment .

A més, ambdues parts han segellat una declaració per escrit en què es comprometen a "iniciar negociacions de pau per a l'arranjament" del conflicte. "Els acords assolits són, sense cap dubte, fràgils. Exigeixen una especial atenció i vigilància", ha assegurat.

El cap del Kremlin ha destacat que Rússia portava "molt temps" esperant aquest acord i que havia treballat molt dur per a això al costat de Turquia i altres socis regionals com l'Iran, i ha recordat que aquests tres països seran "garants" del compliment dels acords.

"Assad va donar suport decididament els esforços adoptats per Rússia i altres països per aconseguir la pau entre els bàndols en conflicte", va dir al respecte el cap del comitè de Relacions Exteriors de la Duma o cambra de diputats, Konstantin Kosatxov, després de reunir-se amb el líder sirià a Damasc.

En el que ha estat una autèntica bufetada a la diplomàcia nord-americana, l'escenari de la represa de les negociacions de pau sirianes no serà Ginebra, sinó Astanà, la capital del Kazakhstan, segons van acordar fa un parell de setmanes Putin i el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

De fet, el cap del Kremlin ha cridat aquest dijous a totes les parts i països involucrats a "participar activament en les negociacions previstes a la capital kazakha".