Les autoritats sirianes estan retardant l'aplicació de l'acord per a la sortida de civils i dels rebels que queden a l'est de la ciutat d'Alep, l'evacuació havia de començar fa unes hores, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans.

L'ONG, que cita fonts a la zona sota el control dels efectius governamentals en l'urbs, ha apuntat que amb aquesta mesura les autoritats sirianes i les milícies que els donen suport volen enviar un missatge a Rússia de rebuig d'un acord que va ser forjat entre Moscou i Ankara sense consultar-los.

La font ha afegit que els lleials al president sirià, Baixar al-Assad, s'inclinaven més cap a una solució militar sense permetre l'evacuació dels insurgents.

Mentrestant, desenes d'autobusos esperen a la carretera d'Al Ramusa al sud d'Alep per realitzar l'evacuació. Estava previst que els rebels, les seves famílies i els civils que així ho desitgessin comencessin a abandonar els districtes assetjats de l'est d'Alep a les 05.00 hora local (03.00 hora GMT) d'avui.

L'Observatori ha destacat que per primera vegada des del passat 15 de novembre, data en què s'ha iniciat l'ofensiva de l'Exèrcit sirià, regna la calma a Alep. Fa dos dies, les forces armades sirianes han anunciat que controlaven el 98% de l'est de la localitat.

Segons l'Observatori, les faccions opositores estan encerclades en una àrea no superior a tres quilòmetres quadrats.

Rússia ha anunciat aquest dimarts el cap de l'ofensiva de l'Exèrcit sirià i els seus aliats sobre Alep després d'haver recuperat el control de tota la ciutat, enmig de la indignació de les potències occidentals, que denuncien una matança sense precedents a la ciutat.

"El Govern sirià ha establert control sobre Alep oriental", ha dit l'ambaixador rus davant l'ONU, Vitaly Txurkin, en una reunió d'urgència del Consell de Seguretat.

Txurkin ha afegit que les operacions militars de les forces progovernamentals s'han aturat aquest dimarts després que s'arribés a un acord per permetre la sortida de la ciutat dels combatents rebels que quedaven allà.

"Si tot va bé, això vol dir que la lluita per Alep oriental s'ha acabat", ha afirmat l'ambaixador rus, qui ha confiat que el tancament d'aquest "difícil capítol" permeti reprendre les negociacions de pau a Síria i donar suport humanitari a gran escala.

Alep oriental ha estat objecte d'un llarg setge per part de les forces del règim de Baixar al-Assad, que els últims dies van llançar una nova ofensiva que ha acabat per fer caure aquest bastió dels rebels i brindar al Govern la seva victòria militar més important des l'inici de la guerra.