El primer ministre italià, Matteo Renzi, anuncia a seva dimissió, que presentarà dilluns al president de la República, Sergio Mattarella, després de la derrota soferta en el referèndum sobre la reforma constitucional celebrat diumenge, en què el 'No' es va imposar al 'Sí' amb un 59,11% dels vots.

"Assumeixo la total responsabilitat. El resultat del referèndum està totalment clar. La victòria del 'no' ha estat extraordinària. Ara, els seus partidaris han de fer una proposta clara", ha declarat Renzi en la seva compareixença després de diversos líders del 'No', entre ells els líders de la Lliga Nord, Matteo Salvini, i el dirigent del bloc parlamentari de Força Itàlia, Renatto Brunetta, exigissin la seva dimissió immediata.

"Aquesta reforma és la que hem sotmès al vot, no hem resultat convincents, ho sento, però marxem. Com era clar des del principi, la meva experiència de Govern finalitza aquí", va dir Renzi "amb un nus a la gola" passada la mitjanit, poc més d'una hora després del tancament dels col·legis electorals.

La derrota de Renzi porta a la inestabilitat institucional a un dels països fundadors de la Unió Europea (UE) en un moment en què els moviments populistes avancen en diversos països i quan el projecte europeu encara tremola per les conseqüències del "brexit" ( sortida de la Unió) britànic.

El fracàs del primer ministre italià va arribar poques hores després que a Àustria la victòria de l'ecologista Alexander Van der Bellen a les eleccions presidencials va semblar allunyar la possibilitat d'un progrés de les tendències de renacionalitzar en el si de la UE.

El jove cap del Govern italià no va esperar a conèixer els resultats definitius del recompte i va anunciar que compareixia davant la premsa poc després que els primers sondejos a peu d'urna indiquessin que el "no" vencia per un marge de gairebé deu punts a l'opció del "sí" del primer ministre.