L'actual president dels Estats Units, Barack Obama, i qui serà el seu successor, Donald Trump, s'han reunit aquest dijous per primera vegada a la Casa Blanca i han mantingut una conversa qualificada d ' "excel·lent" pel mateix Obama.

Després de la victòria del republicà en les eleccions, Obama i Trump han parlat durant prop d'una hora i mitja d'un ampli ventall de temes que ha inclòs qüestions tant de política exterior com interior, segons han explicat els dos al final del partit en una breu compareixença davant els mitjans.

Obama s'ha mostrat "encoratjat" per la seva primera conversa amb el seu successor i ha dit que farà tot el possible perquè el líder electe "tingui èxit" pel bé de tot el país.

"Vull emfatitzar, senyor president electe, que ara farem tot el que puguem per ajudar-lo a tenir èxit, perquè si vostè té èxit, el país tindrà èxit", ha afirmat Obama en concloure la seva reunió amb Trump a la Casa Blanca.

El mandatari ha dit haver mantingut una "excel·lent" conversa amb Trump sobre "temes organitzatius de la Casa Blanca", sobre "política exterior i sobre política nacional".

"Em sento molt encoratjat per l'interès del president electe Trump a treballar amb el meu equip sobre molts dels temes que afronta aquest gran país", ha dit Obama, assegut al costat de Trump davant de la xemeneia del Despatx Oval.

"Crec que és important que tots, independentment del nostre partit i preferències polítiques, ens unim ara i treballem junts per solucionar els molts reptes que afrontem", ha afegit.

Per la seva banda, el president electe dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat que està "impacient" per treballar amb Obama, a qui ha descrit com un "home molt bo", al qual no dubtarà a acudir per rebre consell durant la seva Presidència.

"Estic desitjant treballar amb el president en el futur, inclòs per demanar consell", ha afirmat Trump. La trobada, segons ha dit el republicà, duraria només uns 10 o 15 minuts i tenia com a objectiu que els dos homes es coneguessin en persona després d'una dura campanya electoral, en què van intercanviar dures crítiques i en la qual el milionari ha arribat a culpar Obama de "fundar" l'Estat Islàmic (EI).

La reunió ha durat finalment una hora i mitja a causa que els dos tenien molt que parlar i "podria haver arribat a ser molt més llarg", segons ha destacat Trump, qui assumirà el càrrec el 20 de gener pròxim.

"Ha estat un gran honor conèixer-lo i serà un honor estar amb vostè moltes més vegades", ha subratllat Trump, que ha assegurat sentir un "gran respecte" per Obama.

La reunió ha començat cap a les 11.00 hora local (16.00 GMT) i representa el principi del traspàs de poders entre Obama i Trump, que ha promès acabar amb el llegat del mandatari en immigració, derogar la seva reforma sanitària i trencar l'acord nuclear aconseguit amb l'Iran a juliol de 2015. Aquest dimecres, Obama ha dit que pretén que el relleu sigui una "transició pacífica".