Eurodiputats dels principals grups polítics amb representació a l'Eurocambra, populars, socialistes, liberals, verds, euroescèptics i postcomunistes defensen en declaracions a l'ACN la prohibició dels toros a Catalunya i valoren amb sorpresa la possible suspensió per part del Tribunal Constitucional. 'La tauromàquia és una crueltat i un patiment innecessari pels animals', assegura la finlandesa del PP europeu Sirpa Pietikainen, que vol 'felicitar Catalunya' per les decisions preses fins ara. 'És un crim', defensa l'alemany Stefan Eck, de l'Esquerra Unitària, que considera que tombar la prohibició dels toros és 'una interferència del govern espanyol a Catalunya i a la voluntat de la seva gent'. 'Estic molt decebut', diu el laborista britànic David Martin.

El Parlament Europeu ha votat en contra de finançar la cria de toros per a les corrides en diverses ocasions, i té un significatiu nombre d'eurodiputats directament implicats en la lluita per abolir aquesta pràctica o obertament contraris a mantenir viva, especialment amb subvencions europees, la tauromàquia. 'Els catalans van votar per prohibir els toros i han de tenir el dret a dir si volen toros o no a Catalunya', defensa Eck, que considera 'terrible' que el Constitucional pugui tombar la decisió catalana de prohibir les corrides.

Els toros, defensa l'estonià dels Verds Indrak Tarand, són una 'tradició' però 'fins i tot les tradicions, a vegades, han de canviar, i sembla que aquest és el cas'. Segons Tarand, la prohibició a Catalunya és 'molt interessant'. 'Si fos de Madrid, em prendria aquest tema molt seriosament', diu. Pel laborista David Martin, els toros són una 'forma d'esport increïblement cruel majoritàriament impopular arreu d'Espanya, que no es pot mantenir a sí mateixa econòmicament'.

'No es pot justificar el tracte brutal que reben els toros', lamenta. Martin ofereix 'total suport als esforços per abolir' les corrides i reclama 'als polítics espanyols que escoltin als milions de ciutadans que diuen que s'haurien de prohibir'.'A Suècia normalment som molt estrictes pel que fa al benestar dels animals', assegura l'eurodiputada socialdemòcrata i exministre de Cultura Marita Ulvskog, que recorda que la cambra va votar en contra de donar subsidis a les activitats agràries vinculades amb la tauromàquia. Amb tot, admet que els toros generin debats contradictoris.

'Per una banda crec que és cruel i és tractar els animals d'una manera inapropiada, però alhora penso que hi ha aquest sentiment de que és una cosa cultura i potser és difícil pels suecs decidir per Catalunya o Espanya sobre aquest tema', indica. La tauromàquia, però, també té alguns defensors entre els parlamentaris europeus. Bogdan Wenta, eurodiputat polonès del Partit Popular europeu, opina que 'les corrides són una part de la cultura espanyola' i demana tenir en compte que aquesta tradició 'mou també altres àmbits' com és 'el cas de l'agricultura, la ramaderia i la producció'. Wenta diu que cal entendre 'les arrels històriques d'Espanya' i partir d'allà cadascú es pot 'formar una opinió al respecte' però en cap cas 'permetre que desaparegui aquesta tradició'.La britànica Jacqueline Foster, del grup dels Reformistes i Conservadors Europeus, va ser una de les que va votar l'any passat contra els subsidis pels toros al Parlament Europeu. Segons Foster, les corrides són una 'activitat cruel i barbàrica'.

'Vaig estar molt satisfeta quan Catalunya va prohibir els toros. Vull que aquesta pràctica sigui il·legal, així com també d'altres tipus d'abusos a animals que es fan a Espanya', remarca Foster en declaracions a l'ACN. 'No em puc creure que a l'Espanya del segle XXI es justifiqui amb excuses culturals una pràctica tan barbàrica', destaca. L'eslovè Ivo Vajgl, que va ser ministre d'Exteriors al seu país, assegura estar 'fermament en contra' dels toros. 'És absolutament anacrònic que Espanya mantingui' els toros, defensa Vajgl, del grup dels liberals europeus. 'Els romans mataven gent per diversió, i no crec que sigui bo ni correcte ni acceptable que Espanya mati animals per diversió', adverteix. 'Seria horriblement erroni' tombar la prohibició dels toros a Catalunya, segons ell, ja que aquesta activitat 'no té espai en el món civilitzat'. 'Sempre dono suport a tots els documents, declaracions i iniciatives contra el suport i el finançament dels toros. Penso que s'ha d'aturar', adverteix.