La televisió estatal turca TRT ha llegit en directe el comunicat emès pels militars en el qual anuncien "la presa de control sobre l'administració del país" i la creació d'un "consell de la pau" que garantirà la seguretat del país "independentment de raça, llengua o religió".

La TRT ha anunciat l'inici d'un "procés constituent" davant la "erosió de l'imperi de la llei i de la democràcia secular per part de l'actual Govern". L'anunci de la cadena ha culminat amb la declaració de la llei marcial.

El primer ministre turc, Binali Yildirimi, ha parlat en una connexió telefònica amb NTV per denunciar que un grup de militars "ha pres il·legalment les armes saltant-se la cadena de comandament", però ha refusat parlar de "cop" i ha assegurat que segueix al comandament. Poc després, el president turc Recep Tayyip Erdogan si que admetia l'existència d'un "cop d'estat", si bé apuntava que estava abocat al fracàs.

Yildirimi ha ordenat a les forces de seguretat lleials "fer tot el necessari" per a sufocar la "revolta" i ha amenaçat amb "els càstigs més durs" als militars colpistes. En la mateixa línia, fonts presidencials han dit que es tracta d'un aixecament de part de les Forces Armades que no compta amb el 'plàcet' dels alts comandaments i han afirmat que el president, Recep Tayyip Erdogan, està fora de perill.

Malgrat aquestes declaracions, les Forces Armades han anunciat que han pres el poder per protegir la democràcia i els drets humans i fins i tot han avançant que mantindran les actuals relacions exteriors. A Ankara i Istanbul, les principals ciutats turques, hi ha una gran presència militar i policial, si bé els mitjans de comunicació locals assenyalen que el desplegament hauria afectat altres localitats menors. A la capital s'han sentit trets i, segons CNN Turk, els colpistes han ocupat el quarter general de les Forces Armades i han pres ostatges, entre els quals estaria el cap de l'Estat Major, Hulusi Akar. Segons mitjans locals, la direcció dels serveis de Seguretat, que han estat atacats per avions i helicòpters de l'exèrcit.

A Istanbul, la Gendarmeria ha tancat dos ponts que creuen el Bòsfor, encara que només en sentit Europa, i l'aeroport internacional d'Atatürk ha cancel·lat tots els vols des de la ciutat turca.

L'agència turca Dogan ha assenyalat que nombroses ambulàncies havien acudit a la caserna central de l'Estat Major on segons testimonis s'havien sentit tirotejos.

Segons el diari digital T24, l'edifici on es troba el centre dels serveis secrets turcs havia estat tirotejat des d'un helicòpter.

Un gran contingent de policia s'ha desplegat a Ankara i ha tancat els accessos a la cèntrica plaça de Kizilay.