El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha recriminat aquest dimarts als partidaris del 'Brexit' com l’exalcalde de Londres, Boris Johnson, i el líder de l’UKIP, Nigel Farage, que ''en comptes de desenvolupar un pla, abandonin el vaixell''. Durant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg, el president de la CE ha dit que ''els que han contribuït a la situació actual del Regne Unit han dimitit'', afegint que ''els herois del Brexit d’ahir són els tristos herois del Brexit d’avui''. Més dur ha estat el líder dels liberals, Guy Verhofstadt, que ha acusat el primer ministre David Cameron, Johnson i Farage “d’actuar com rates fugint d’un vaixell que s’enfonsa”.

El president de la CE ha reiterat que Brussel·les està “esperant la notificació britànica” per iniciar les negociacions pel ‘Brexit’, i ha defensat que sense que s’activi l’article 50 no hi haurà cap mena de conversa amb Londres. “Podria entendre que el bàndol del ‘Remain’ necessiti mesos abans de saber què fer. Però em pensava que ells tenien un pla. En comptes de desenvolupar un pla, estan abandonant el vaixell”, ha lamentat Juncker, que ha citat explícitament “Johnson, Farage i altres”.

Les úniques dimissions, per ara, al Regne Unit, han estat les d’aquests dos líders del 'Brexit' i la del primer ministre britànic, David Cameron. En un avís per a les possibles negociacions amb el futur govern britànic, Juncker ha assegurat que “els que volen tenir accés al mercat únic han de respectar les quatre llibertats, inclosa la llibertat de moviment”.

Durant el debat, el líder dels liberals, Guy Verhofstadt, ha carregat contra la classe política britànica però també contra el Consell Europeu i el seu president, Donald Tusk. “A què esteu esperant, a un referèndum a França?”, ha preguntat el belga, assenyalant que els ciutadans “no tenen un problema amb Europa, sinó amb aquesta Europa”.

Des del grup del partit popular europeu, l’alemany Manfred Weber ha assenyalat els britànics responsables del ‘Brexit’ com a “covards” i ha advertit que “hi ha un problema Londres” però no a la resta de capitals europees.

El líder dels conservadors britànics a l’Eurocambra, el pro-Brexit Syed Kamall, ha advertit que hi ha la “percepció” que les decisions a la UE ja no es prenen democràticament en cambres com la d’Estrasburg, sinó que les prenen “cinc homes en una habitació”.