El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat que els 28 han assolit un acord per “unanimitat” sobre un nou encaix del Regne Unit a la Unió Europea. L’acord, segons el primer ministre britànic, David Cameron, ofereix “dóna al Regne Unit un estatus especial a la UE”. Cameron recomanarà dissabte als seus ministres que li donin suport, i podria convocar seguidament el referèndum. El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, també ha piulat que està “content” per l’acord, que ha descrit com a “just pel Regne Unit i just pels altres 27 estats de la UE”. “Els mesos de feina dura amb el president del Consell i la cooperació amb el Parlament han valgut la pena”, ha assegurat el luxemburguès.

“He negociat un acord per donar al Regne Unit un acord especial a la Unió Europea. El recomanaré al gabinet de ministres demà”, ha piulat David Cameron després de dues llargues jornades de negociacions a Brussel·les. La reunió serà a les 10 del matí, a Londres, i dilluns Cameron intervindrà a la Cambra dels Comuns per tirar endavant el referèndum.

En una roda de premsa per anunciar l’acord, Cameron ha celebrat que el pacte “és suficient” per “recomanar que el Regne Unit segueixi dins de la Unió Europea” en el referèndum. “Serem a les parts d’Europa que funcionen per nosaltres”, ha dit Cameron, remarcant que, a més, estaran “fora de les que no funcionen”, com “les fronteres obertes, els rescats i l’euro”.

L’acord preveu que el Regne Unit pugui aplicar un ‘fre d’emergència’ als ajuts socials pels treballadors comunitaris durant un període de set anys. La restricció afectarà al treballador durant quatre anys, i serà gradual: al primer any no rebrà cap mena de pagament, fins que, passats els quatre, ja el rebi sencer. “Hauran d’esperar quatre anys per tenir accés total als nostres ajuts”, ha dit Cameron des de Brussel·les.

El pacte també permet als britànics impedir que els nous immigrants de la resta de la UE que hi arribin, o els nens que hi neixin, no estiguin autoritzats a rebre l’ajut per fill, l’anomenat ‘child benefit’ tan bon punt la nova legislació entri en vigor. Pels que actualment reben l’ajut, s’adaptarà a la baixa a partir del 2020. Els països de l’Est de la UE volien evitar que els ciutadans comunitaris que ja cobren aquest ajut no el perdessin, però finalment s’ha imposat la proposta britànica en una negociació “molt intensa”, segons ha admès el propi Cameron.

El govern de David Cameron també ha aconseguit que la resta de socis facin una referència explícita a excloure el Regne Unit de la frase dels tractats que parla d’una “Europa cada vegada més unida”. A nivell financer, Cameron ha pogut incloure a l’acord una clàusula que dóna a un país el dret a imposar un fre a la regulació financera controvertida durant les reunions dels líders del Consell Europeu. De facto, un poder de ‘veto’ sobre regulació financera que descartava el president francès, François Hollande.

Aquestes dues mesures s’hauran d’aplicar a través d’una modificació dels tractats europeus. Cameron ha explicat, a més, que els canvis acordats seran “legalment vinculants” per la llei internacional i els estats no es podran fer enrere sense unanimitat.

“Faré campanya amb el cor i l’ànima per seduir la gent de que segueixi en aquesta UE reformada que hem aconseguit avui”, ha defensat David Cameron. El primer ministre britànic ha dit que el referèndum serà un “moment històric” pel Regne Unit. “Donar l’esquena a la UE no és una solució”, ha advertit, remarcant que encara que ha tingut i té encara “dubtes sobre la UE com a organització” creu que és millor quedar-s’hi. “Perquè una organització sigui frustrant no vol dir que n’hagis de marxar”, ha dit Cameron, defensant que el Regne Unit és “més fort i més segur” dins de la UE.

La valoració del Tusk i Juncker

El president del Consell, Donald Tusk, ha assegurat en roda de premsa que l’acord és “legalment vinculant i irreversible” i “reforça l’estatus especial del Regne Unit a la UE”. El polonès ha destacat que “el Regne Unit necessita la UE, i la UE necessita el Regne Unit” i que per això els líders europeus han fet “tot” el que han pogut perquè els britànics estiguin convençuts amb el nou acord. “Estimo el Regne Unit i estimo Brussel·les”, ha dit el president del Consell, responent a Cameron, que a la seva compareixença ha dit que no estima Brussel·les, sinó el seu país.

El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, ha bromejat que ell estima “més Brussel·les que alguns llocs d’Europa”. “L’acord respon a totes les preocupacions del Regne Unit i respecta alhora els principis bàsics de la nostra unió”, ha dit el luxemburguès, que ha destacat “la bona voluntat” de tots els estats membres per assolir el pacte.

Text