El fotògraf Warren Richardson ha guanyat el World Press Photo, la màxima distinció del fotoperiodisme mundial, amb una imatge en blanc i negre presa en 2015 a la frontera entre Sèrbia i Hongria que capta a un nadó sent passat d'un costat a l'altre de la tanca mentre un home el prèn amb les mans.

"Vaig estar 4 o 5 dies i nits a la frontera, però aquest moment va ser molt veloç: els refugiats venien i venien", va declarar el guanyador durant una roda de premsa, i ha afegit que no es va adonar que el que estaven passant a través de la tanca "era un nadó".

Richardson, que treballa com freelance, ha explicat que la foto mai va ser publicada.

A la foto, la lluna il·lumina tant la cara de l'home que pren el nadó amb les seves mans com el cos del nen.

L'home està a un costat de la frontera mig ajupit, amb cara d'esgotament.

A l'altra banda de la frontera, uns braços subjecten a la criatura i la passen a través d'un forat fet en el filferro espinós.

Entre els premiats hi ha dos espanyols, Daniel Ochoa de Olza, que treballa per Associated Press, i el fotògraf Sebastià Liste.

Ochoa ha aconseguit el segon i tercer premi en la categoria "Històries de persones" amb les imatges "La tradició maia" i "Víctimes dels atacs de París".

Liste, per la seva banda, es va fer amb el tercer premi en la categoria "Històries de la vida diària" per la seva instantània "Periodisme ciutadà a les faveles del Brasil".

També van ser premiats en la categoria de "Naturalesa" els mexicans Anuar Patjane, que es va fer amb el segon lloc per "Balenes que xiuxiuegen", i Sergio Tapiro, que amb "El poder de la naturalesa" va ser premiat amb el tercer premi.

Un total de 5.775 fotògrafs van presentar a concurs 85.000 instantànies.

El president del jurat, Francis Kohn, va dir que, durant el procés de selecció, que va durar dues setmanes, van intentar mantenir un balanç entre qualitat fotogràfica i valor informatiu.

"Hem rebut moltes imatges que tenien a veure amb la crisi dels refugiats: navegant a l'oceà, creuant tanques frontereres, tenint problemes amb la policia. També fotos de Síria i l'Iraq, i moltes dels atacs de París de novembre".