Científics xinesos van aconseguir crear la setmana passada un plasma ardent tres vegades més calent que el nucli del sol mitjançant l'escalfament de gas d'hidrogen. Per crear aquest "sol artificial" o "segon sol", els investigadors van escalfar hidrogen fins a aconseguir una temperatura d'uns 50 milions de graus Celsius i van aconseguir mantenir la temperatura durant 102 segons. D'aquesta forma, a través de la fusió nuclear, Xina va aconseguir crear un sol artificial, però quin és l'objectiu de l'experiment?

A dia d'avui els científics estan molt interessats en saber com aprofitar la fusió nuclear i actualment s'està estudiant si el plasma d'hidrogen un dia podria aprofitar-se per proporcionar una font pràcticament inesgotable d'energia.

La idea de l'experiment xinès és recrear la fusió nuclear que es produeix en els estels, on els nuclis atòmics xoquen i es fusionen entre si, per formar àtoms d'heli, alliberant gran quantitat d'energia.

Experiment similar a Alemanya

Dies abans de l'experiment xinès, científics alemanys van realitzar un experiment similar aconseguint arribar a una temperatura de 80 milions de graus Celsius, encara que només van poder mantenir-la durant un quart de segon. En canvi, els investigadors de Hefei, a la Xina, van escalfar i controlar el gas d'hidrogen a temperatures extremes, mantenint-ho lluny de les parets de l'anell, usant imants d'alta potència.

Aquest és el primer pas cap a la creació d'una font d'energia del futur. La fusió nuclear implicaria l'ús de grans quantitats d'energia per a la creació d'una reacció de fusió, i caldria mantenir-la durant molt temps perquè sortís més energia que la utilitzada per posar en marxa la prova, segons explica el portal Wired.co.uk. L'objectiu dels experiments, afegeix el portal, val la pena, ja que es tracta d'una forma d'energia neta i barata.