La proposta formal de la Unió Europea al govern britànic per renegociar la seva participació al club dels 28 inclou la creació d´un "mecanisme de protecció per respondre a situacions excepcionals d´arribades de treballadors d´altres estats membres" que permetria evitar pagar-los els ajuts socials. Així ho ha confirmat el president del Consell, Donald Tusk, que ha fet públic el document aquest dimarts. Els estats membres haurien d´autoritzar l´aplicació del mecanisme, però asseguren que al Regne Unit ja hi ha "una situació excepcional". "El Regne Unit tindria justificat activar el mecanisme", remarca el document de Brussel·les.

"Hem de respectar totalment els actuals tractats, en particular els principis de lliure circulació de persones i no discriminació", ha assegurat el president del Consell, Donald Tusk. Segons ell, la proposta d´acord "clarifica la interpretació de les normes actuals", incloent una declaració per "millorar la lluita contra els abusos en la lliure circulació". A més, proposa "canvis en la legislació" per evitar "l´exportació dels ajuts per fill" quan els nens visquin en un altre país diferent als pares treballadors, i permetre la creació del ´fre d´emergència´.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat que la proposta presentada per Brussel·les inclou "progressos" però ha advertit que encara "queda feina per fer". L´objectiu de la UE és assolir un acord amb Londres durant la cimera de caps d´estat i de govern que se celebrarà a Brussel·les el 17 i 18 de febrer.

La proposta de Brussel·les

L´element més important del document presentat aquest dimarts per Donald Tusk és el mecanisme d´emergència per frenar els ajuts socials dels treballadors comunitaris. "Un estat membre que vulgui utilitzar el mecanisme haurà de notificar la Comissió i el Consell de que viu una situació excepcional d´una escala que afecta elements essencials del sistema de seguretat social", assegura el text.

El document també menciona com a escenaris possibles "dificultats greus" en el mercat laboral o que posen "una pressió excessiva en el funcionament adequat dels serveis públics". Amb el vist-i-plau del Consell, l´estat en qüestió tindria permís per "restringir l´accés als ajuts pel treball" que entressin al mercat laboral per un "període de fins a quatre anys" des de l´inici de la seva feina.

La limitació dels ajuts "s´ha de fer gradualment, des d´una exclusió inicial completa fins a un increment de l´accés que tingui en compte la creixent connexió del treballador amb el mercat laboral de l´estat membre". El document especifica que la mesura d´emergència afectaria els treballadors que entressin nous al mercat laboral, no els que ja viuen al país, i es podria utilitzar durant un període que queda indeterminat d´anys, ampliable a dos períodes successius més que tampoc s´especifiquen.

El document també preveu acabar amb la pràctica d´algunes persones que treballen al Regne Unit i reben ajuts socials per fills que viuen en un altre estat membre.La proposta d´acord també recorda a Londres que la normativa europea ja preveu mecanismes per expulsar els immigrants comunitaris que abusen del sistema d´ajuts socials.