El Parlament Europeu ha demanat aquest dimarts que s'investigui la presència de dirigents polítics i exministres als consells d'administració de les grans empreses energètiques. El ple d'Estrasburg ha aprovat una esmena de l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa que "reclama a la Comissió Europea que investigui si hi ha algun tipus de correlació entre l'alta incidència de polítics i exministres en els consells d'administració de les energètiques i les pràctiques oligopolístiques en el sector energètic en alguns estats membres". El preu de l'electricitat a les llars de l'Estat s'ha encarit el doble que la mitjana comunitària durant la crisi, entre el 2008 i el 2014, i és el quart més alt de la UE.

Tremosa ha celebrat la "reprovació del capitalisme castís promogut durant dècades per PP i PSOE" que suposa aquesta esmena, inclosa en l'informe anual sobre la política europea de competència que s'ha aprovat per 500 vots a favor, 137 en contra i 73 abstencions. "L'existència de portes giratòries ha estat motiu de polèmica a l'Estat, per causa d'un possible favoritisme cap a les grans empreses del sector energètic per part d'ex-ministres que passen a formar part dels seus consells d'administració", denuncia l'eurodiputat en un comunicat.

L'eurodiputat de CDC s'ha queixat que l'encariment del preu de l'energia a l'Estat és "en bona part atribuïble a regulacions governamentals que en fixen el preu". Segons un estudi recent de l'investigador de l'Oxford Institute for Energy Studies David Robinson, el 73% de la pujada del preu a Espanya s'explica per la "falca governamental", és a dir, pels impostos, gravàmens i altres regulacions energètiques imposades per l'Estat (com el suport a les renovables, el pagament del deute acumulat del sistema, les ajudes a la gran indústria i al carbó,...). El 2008, aquests costos aliens a la generació i subministrament de l'energia representaven el 32% del preu de la llum, però a finals del 2014 havien crescut fins el 46%, pràcticament la meitat. Només Dinamarca, Alemanya i Irlanda paguen més cara l'electricitat, segons el mateix informe.

L'informe aprovat, també en una esmena de CDC, proposa multar no només les empreses sinó també les persones que dirigeixen o participen en un cartel.

Tremosa assegura que és "molt clar" el "mandat" que rep la Comissió Europea per "investigar Espanya, que és l'únic país on hi ha molts exministres que van a parar a consells d'administració d'empreses energètiques". "Després veiem que la regulació a l'Estat, dels últims govern del PP i PSOE, han fet que el preu de l'energia sigui el més alt de tota l'Europa occidental", ha criticat. Tremosa demana en l'esmena aprovada que Brussel·les "investigui possibles lligams entre fitxatges d'exministres per part d'empreses energètiques i preus més alts de l'energia, blindant monopolis existents i regulant en contra de les energies alternatives com la fotovoltaica, l'eòlica i altres". Tot plegat fa que "no només les famílies, sinó també les petites i mitjanes empreses paguin molt més del que pagarien en altres països".