El govern escocès s'ha ofert aquest dilluns per "compartir l'experiència" de les negociacions amb Londres i la celebració del referèndum independentista del 18 de setembre del 2014 amb Catalunya i Espanya. "El marc constitucional a Escòcia i el Regne Unit són clarament diferents als d'Espanya i Catalunya però si ens conviden estem preparats per compartir les nostres experiències", ha assegurat la ministra d'Exteriors Fiona Hyslop. Fonts del govern escocès han negat a l'ACN que es tracti d'un oferiment de mediació, però la pròpia primera ministra, Nicola Sturgeon, ha remarcat que "Escòcia va donar un exemple al món sobre com prendre aquestes grans decisions d'una manera totalment correcta".

"Felicitem als qui han guanyat a les eleccions catalanes", ha assegurat la ministra d'Exteriors Hyslop en un comunicat aquest dilluns. "El que passi a partir d'ara és cosa de la gent i dels governs de Catalunya i Espanya", ha remarcat. Segons Hyslop, el procés acordat entre Londres i Edimburg per celebrar un "referèndum vinculant" va fomentar un "vibrant debat constitucional".

La primera ministra Sturgeon ha admès en declaracions a STV que els escocesos "miren amb un gran interès" el procés a Catalunya però que són "dos països diferents, amb circumstàncies diferents". "El futur de Catalunya el decidirà el poble de Catalunya", ha remarcat Sturgeon, que ha volgut "preuar" els governs de Londres i Edimburg per haver permès la celebració "d'un exercici democràtic consensuat d'autodeterminació".

Tot i que fonts del govern escocès reiteren que es tracti d'una oferta formal de mediació, el ministre d'Afers Europeus, Humza Yousaf, també ha assegurat a Twitter que "amb l'experiència d'un procés de referèndum consensuat, el govern escocès està preparat per ajudar als governs espanyol i català si cal".