Almenys 717 persones han mort avui i 863 han resultat ferides en una estampida als afores de la ciutat saudita de la Meca, provocada per l'aglomeració i l'entrada massiva de pelegrins que participaven en el ritu musulmà de el pelegrinatge, ha informat la Defensa Civil saudita.

En un comunicat, les fonts han explicat que la causa de la tragèdia ha estat l'augment en el flux de pelegrins i l'entrada sobtada d'un gran nombre d'ells cap a la zona on es disposaven a realitzar un ritual.

Els fidels es dirigien des dels seus campaments al lloc on havien de complir avui amb el ritu de la lapidació de les tres columnes que simbolitzen les temptacions del diable, durant el tercer dia del pelegrinatge.

El titular de Sanitat saudita, Jaled al Falah, ha explicat que el seu departament ha traslladat alguns dels ferits a les ciutats de Yeda i Taif per proporcionar "tots els serveis mèdics i assegurar-se que estiguin prop dels seus familiars".

El ministre ha subratllat que "l'aglomeració i l'incompliment de les instruccions (per part dels pelegrins) han estat les causes de l'incident". A més, molts fidels "caminen en direcció contrària" i realitzen els rituals "fora dels horaris establerts", ha afegit.

D'altra banda, Al Falah ha assegurat que l'Aràbia Saudita està tractant amb "total transparència les informacions que ofereix als seus ciutadans ia tots els països del món" i que s'anunciarà posteriorment la xifra definitiva de víctimes.

Les autoritats han indicat que la zona on ha tingut lloc l'incident ha estat reoberta al trànsit i que els pelegrins poden tornar a circular-hi per seguir realitzant els rituals del pelegrinatge.

Un total de tres milions de persones participen aquests dies en l'important ritu religiós, que és un dels cinc pilars de l'islam amb la "shahada" (professió de fe), l'almoina, la pregària i el dejuni en el mes de Ramadà.