Syriza, el partit d'esquerres liderat per l'exprimer ministre Alexis Tsipras, ha guanyat les eleccions generals anticipades celebrades aquest diumenge a Grècia amb el 35,54% dels vots, segons els resultats divulgats pel Ministeri de l'interior amb l'escrutini del 50%. Els conservadors de Nova Democràcia, dirigits per Vanguelis Meimarakis, han obtingut un 28,09%.

Res més fer-se públic aquest primer resultat oficial, Meimarakis ha reconegut la derrota i ha felicitat Tsipras. "Hem donat guerra amb serietat, i pel que sembla el resultat dóna la victòria a Syriza i a Tsipras. El felicito, la resta ho discutirem", ha afirmat en declaracions als mitjans.

Per la seva banda, Tsipras ha arribat a la seu de Syriza alçant el braç en senyal de victòria i ha estat aclamat per una multitud que es trobava al carrer.

Els neonazis es consoliden

Les eleccions d'aquest diumenge han suposat la consolidació dels neonazis d'Alba Daurada, que amb un 7,11% dels vots seran la tercera força del Parlament.

Els segueixen els socialdemòcrates del Pasok, amb el 6,41%, els comunistes del KKE, amb un 5,47%, i el centrista To Potami, amb un 3,92%.

Els nacionalistes Grecs Independents, socis de la coalició de Govern amb Syriza, han obtingut el 3,70% i la Unió de Centristes, una formació fundada fa més de dues dècades, però que mai ha aconseguit un escó, el 3,95%.

Fora de l'hemicicle queda de moment la recentment creada Unitat Popular, partit escindit de Syriza i liderada per l'exministre Panayotis Lafazanis, amb un 2,80%. La barrera mínima per accedir al Parlament està situada en el 3%.

Prop de deu milions de grecs estaven cridats a votar en aquests avançats, els segons en el que va d'any i que s'han desenvolupat sense incidents.