Un grup d'arqueòlegs britànics ha descobert prop d'un centenar de monòlits, enterrats al costat del popular Stonehenge, que podrien constituir el major monument neolític construït al Regne Unit.

Els investigadors de la Universitat de Bradford han localitzat almenys 90 pedres alineades i de grans dimensions, algunes de fins a cinc metres, en una construcció cinc vegades més gran que Stonehenge.

Aquest monument prehistòric és un dels més visitats del món i es troba al comtat de Wiltshire, al sud d'Anglaterra, i les noves pedres trobades se situen a menys de tres quilòmetres d'aquesta construcció.

L'estructura neolítica, que estava disposada en forma de C i vorejava una vall, té una antiguitat de 4.500 anys i es creu que podia ser utilitzada per a ritus religiosos o rituals de solstici.

Vince Gaffney, expert en ciències arqueològiques i un dels líders del projecte, va dir que havien descobert un dels més grans monuments d'Europa i que havia estat "davant dels nostres nassos durant uns 4.000 anys".

"Creiem que era un espai per a rituals d'algun tipus", va assegurar Gaffney, que a més va afegir que es tractava d'un escenari per a "impressionar i imposar" i per transmetre una idea d'autoritat a vius i morts ".

Les restes, que romanien ocults tot i la proximitat al famós monument, han estat rastrejats amb radars d'última generació que han permès crear un mapa subterrani de l'àrea.

Encara que els investigadors creuen que la formació podria haver estat construïda per les mateixes persones que van aixecar Stonhenge, no consideren que hi hagi un relació directa entre els dos monuments.