El primer ministre britànic, David Cameron, ha valorat aquest divendres en roda de premsa conjunta a La Moncloa amb Mariano Rajoy el procés a Catalunya i ha afirmat que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i hauria de posar-se al final de la cua darrere altres països candidats per al seu reingrés. "Aquesta és la postura de la Comissió Europea i qualsevol expert constitucional a Europa", ha sentenciat. També ha reiterat el que ja va expressar Angela Merkel dimarts passat i ha insistit que "és molt important" que sigui quina sigui la situació "els països, els governs i els primers ministres, igual que aquells que aquells que volen una alternativa han d'obeir la llei".

El premiar britànic ha fet aquestes manifestacions després d'una trobada amb Rajoy a La Moncloa on tots dos han abordat qüestions com la crisi dels refugiats sirians i duia preparada una resposta molt similar a la que va donar la canceller alemanya.

Preguntat sobre la qüestió catalana, Cameron ha assegurat que Espanya és, igual que el Regne Unit, "un gran país amb una llarga història" i ha apuntat que si hagués de transmetre un missatge respecte al procés català seria el mateix que el que ja va llançar al Regne Unit: "estem millor junts" (Better together).

En tot cas ha insistit que malgrat que dues situacions "mai són iguals", en referència a Catalunya i Escòcia, creu que "és important davant de qualsevol situació que els països, els governs, els primers ministres i els que busquen una alternativa compleixin l'imperi de la llei i s'hi ajustin". "Això és molt important", ha remarcat

Pel que fa a la situació en què quedaria Catalunya, Cameron ha insistit que "si una part d'un estat declara la secessió ja no forma part de la UE i ha de començar a fer cua darrere altres països candidats" per al seu reingrés. "Aquesta és la postura de la Comissió Europea i qualsevol expert constitucional a Europa", ha sentenciat.

El president del govern espanyol, per la seva banda, ha insistit que no té cap intenció de dialogar sobre la independència de Catalunya. "el diàleg que vol el senyor Mas és evident que no és possible", ha sentenciat, perquè "la sobirania nacional correspon als espanyols". Segons Rajoy, la dinàmica establerta pel procés a Catalunya és "molt perniciosa" i "no condueix enlloc".

També ha reiterat que Mas va plantejar-li "un contracte d'adhesió". "El que m?ha plantejat Mas és un referèndum sobre la independència i això no ho puc acceptar", i "pel que es veu complir la llei no entra dins dels seus paràmetres".