El ministre de Finances de Grècia, Yanis Varoufakis, ha dimitit aquest dilluns al matí tot i el contundent 'no' dels grecs en el referèndum sobre les condicions de la Troica. En un escrit al seu blog, Varoufakis ha dit que marxa per "la preferència d'alguns membres de l'Eurogrup i socis" per la seva "absència" de les reunions. Varoufakis, que ha mantingut una tensió relació amb el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, o amb la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, ha remarcat que dimiteix per facilitar al primer ministre Alexis Tsipras les negociacions. "L'històric rebuig a l'ultimàtum del 25 de juny té un fort preu", ha admès Varoufakis.

"El referèndum del 5 de juliol quedarà marcat a la històrica com un moment únic en què una nació petita va aixecar-se en contra de l'esclavitud del deute", ha defensat Yanis Varoufakis en un escrit al seu blog titulat 'No més ministre!'.

"Com totes les lluites pels drets democràtics, també aquest rebuig històric de l'ultimàtum de l'Eurogrup del 25 de juny té un fort preu", ha admès Varoufakis, afegint que és "essencial" que el poder que ha aconseguit el govern grec amb "l'esplèndid no" dels ciutadans "s'inverteixi immediatament en un 'sí' a una solució adequada". Segons el fins ara ministre de Finances, això implicaria un acord "amb la reestructuració del deute, menys austeritat, una redistribució a favor dels més desfavorits i reformes reals".

"Poc després de l'anunci dels resultats del referèndum, se'm va fer saber la preferència d'alguns membres de l'Eurogrup, i diversos socis, per la meva absència de les reunions. Una idea que el primer ministre considera que potencialment podria ajudar-lo a assolir un acord. Per aquesta raó, marxo del ministeri de Finances avui", defensa Varoufakis al blog.

Segons Varoufakis, és el seu "deure" que Alexis Tsipras pugui "explotar, com cregui convenient, el mandat que el poble grec va donar en el referèndum d'ahir". "L'odi dels creditors cap a mi m'enorgulleix", ha dit, provocador, i remarcant que a les esquerres "a ningú li importen els privilegis". "Dono tot el suport al primer ministre Tsipras i al nostre govern", ha conclòs.