El copilot de l'avió de Germanwings que es va estavellar dimarts als Alps francesos, Andreas Lubitz, va rebre tractament psiquiàtric per un "greu episodi depressiu" fa sis anys, segons ha revelat aquest divendres el diari alemany 'Bild'.

La Fiscalia de França, després d'escoltar el contingut de la caixa negra que registra les veus en cabina, ha acusat el copilot d'haver causat voluntàriament el sinistre encara que no ha ofert cap raó per justificar aquesta actuació.

Citant documents interns i fonts de Lufthansa, el diari 'Bild' ha informat que Lubitz va passar un any i mig rebent tractament psiquiàtric i ha assenyalat que Alemanya lliurarà uns importants documents als investigadors francesos quan siguin analitzats pels seus propis agents.

El president de Lufthansa, Carsten Spohr, va assegurar en roda de premsa dijous que Lubitz va tenir una interrupció per baixa mèdica fa sis anys quan s'estava formant com a pilot encara que no va explicar per què i va subratllar que va passar totes les proves per a ser considerat apte per al vol. Una portaveu de Lufthansa ha afirmat aquest divendres que l'aerolínia no va a parlar sobre l'estat mental del pilot.

Lubitz, que suposadament va col·lisionar l'aparell de forma voluntària als Alps francesos, portava treballant des de setembre de 2013 treballant a la companyia de Lufthansa i tenia una experiència de 630 hores de vol.

Tal com apunta la fiscalia no estava classificat com a terrorista. La família del pilot s'ha desplaçat fins al lloc dels fets però no s'ha ajuntat amb els familiars dels passatgers.

Spohr va defugir, però, concretar a què es va deure aquesta interrupció, atenint-se a que està sota la prerrogativa de la confidencialitat mèdica.

Lubitz, qui vivia entre el seu domicili familiar, a Montabaur, en el "Land" de Renània Palatinat, i el seu habitatge privat a Düsseldorf, al veí de Renània del Nord-Westfàlia, va començar el seu aprenentatge als 14 anys, en un club de aviació local i va ingressar a l'escola de Bremen de Lufthansa a 2007.

Tots els permisos necessaris

Lubitz tenia una certificat de "pilot privat" expedit per l'Administració Federal d'Aviació (FAA) nord-americana. Així ho ha confirmat a Europa Press una portaveu d'aquest organisme, aclarint que aquest permís l'autoritzava a pilotar "avions d'un sol motor i planadors". En el cas de l'Airbus A320 de Germanwings, era un avió bimotor, però el Presidentede Lufthansa, Carsten Spohr, ha assegurat que tenia tots els permisos necessaris i era "cent per cent apte" per pilotar.

El permís de "pilot privat amb base a l'estranger", ha precisat la portaveu de la FAA, va ser expedit el 6 de gener de 2012 i deixa molt clar que "només és vàlid quan estigui acompanyat per la llicència de pilot alemanya amb el número 27788 9460 ".

Així mateix, el permís deixa molt clar que "totes les limitacions i restriccions de la llicència de pilot d'Alemanya són aplicables" també per al permís nord-americà.

La portaveu de la FAA ha posat èmfasi que la concessió d'aquest permís "no suposa cap 'prestigi' o 'honor'" i que "tots i cadascun dels pilots que compten amb un certificat de la FAA figuren a la base de dades".

Format a les Escola de Vol de Lufthansa

Lubitz tenia 27 anys, havia nascut a Montabaur, a la regió de Renània-Palatinat (oest d'Alemanya), i havia rebut classes a Bremen ia l'Escola de Vol de Lufthansa.

Per la seva banda, el pilot de l'avió, Patrick S., també d'origen alemany, acumulava més de 6.000 hores de vol amb Airbus i coneixia a la perfecció la ruta i l'avió que pilotava.

L'alcaldessa de Montabaur, Gabriele Wieland, va explicar a l'agència de notícies alemanya "DPA" que el jove havia viscut amb els seus pares i tenia també un allotjament a Düsseldorf, ciutat a la qual es dirigia l'avió de Germanwings que es va estavellar amb 150 persones a bord als Alps francesos.

"Andreas va morir com a primer oficial de servei a la catàstrofe aèria", va publicar a la seva pàgina al Club d'Esports Aeri (LSC Westerwald) de Montabaur, del qual era membre, en conèixer la notícia de l'accident el passat dimarts.

"Va complir el seu somni de volar, somni que ara ha pagat car amb la seva vida", manifestaven seus companys del club en record d'un jove que, assenyalaven, "va començar com a pilot de planadors i va arribar a ser pilot d'un Airbus A320".

"Un tipus normal"

Lubitz, el copilot de Germanwings al qual el fiscal ha responsabilitzat d'haver estavellat intencionadament l'avió als Alps dimarts matant a 150 persones, era un "tipus normal" i un "jove agradable" segons els que el coneixien a la seva localitat natal de Montabaur.

La petita localitat de 12.000 habitants d'Alemanya occidental està commocionada.

Aparentment, portava una vida activa, corria la mitja marató en un bon temps i mostrava interès per la música pop i els night-clubs, segons la seva pàgina a Facebook, que també mostra una foto de Lubitz al costat del pont Golden Gate a San Francisco.

"Estic simplement sense paraules. No tinc cap explicació per això. Coneixent a Andreas, això és una cosa inconcebible per a mi", afirma Peter Ruecker, membre del club de vol i que coneixia Lubitz bé.

"Andreas era un jove molt agradable que va rebre la seva formació aquí i que era membre del club", explica Ruecker. "Ens ho vam passar molt bé, encara que de vegades potser era una mica silenciós. Era un noi com qualsevol altre aquí", afegeix.

"Tenia molts amics, no era un solitari", assegura Ruecker. "Estava integrat en el grup. El nostre club està compost principalment de joves que aprenen com pilotar planadors i potser, com va ser el cas, donen el salt a l'aviació comercial", afegeix.

La fiscalia pensa que Lubitz va estavellar voluntàriament l'avió

Els investigadors de la col·lisió de l'Airbus A320 creuen que el copilot va estavellar l'aparell "amb voluntat de destruir l'avió" per raons que es desconeixen, tot i que en aquest moment "res permet dir que es tracti d'un atemptat terrorista".

El fiscal de Marsella encarregat del cas, Brice Robin, ha explicat que el copilot, identificat com Andreas Lubitz, de 28 anys, nacionalitat alemanya i no classificat com a terrorista, va respirar "amb normalitat" fins al moment de la col·lisió als Alps francesos, segons l'enregistrament sonor recollida en una de les caixes negres.

Quan el copilot ja està sol en cabina, acciona el sistema de descens i ja no torna a parlar fins al moment de la col·lisió.

La Fiscalia de Marsella diu que en aquest moment no hi ha cap pista que indiqui que la col·lisió pugui haver estat conseqüència d'un atemptat terrorista.

Lufthansa diu que el copilot "era apte al cent per cent i la seva actitud era impecable"

El president de Lufthansa, Carsten Spohr, ha assegurat que en l'aerolínia i en la seva filial Germanwings estan "devastats" per les últimes informacions que apunten que el copilot de l'Airbus A320 va estavellar intencionadament l'aparell.

"Ni en les nostres pitjors malsons podíem imaginar una cosa així", ha assenyalat en roda de premsa, assegurant que la companyia té molta cura en la selecció del seu personal i que tant el pilot com el copilot havien passat tots els exàmens tècnics i mèdics.

"Era apte al cent per cent i la seva actitud era impecable", ha afirmat respecte al copilot, que ha estat identificat com Andreas Lubitz, un alemany de 27 anys. "No ens podíem imaginar que passaria això", ha insistit.