Caricaturistes de tot el món han volgut retre un emotiu homenatge als seus companys de 'Charlie Hebdo', després de l'atemptat a la seu de la publicació a París que es va saldar amb dotze morts i que ha estat considerat un dels majors atacs de la història a la llibertat d'expressió.

Les vinyetes mostren la tristesa i la ràbia per l'assalt perpetrat ahir per diversos individus encaputxats que van matar, entre d'altres, el director del setmanari satíric, Stéphane Charbonnier, àlies "Charb", i a tres coneguts dibuixants, Cabu, Tignous i Wolinski.

"El 7 de gener s'hauria d'instaurar com el dia mundial del dibuixant", assegura a twitter l'il·lustrador xilè Francisco J. Olea, el homenatge gràfic a 'Charlie Hebdo', en el qual es pot veure una arma dibuixada amb un regle, un bolígraf , una goma i una maquineta, al costat del lema "a prendre les armes companys" que ha donat la volta al món.

La imatge d'Olea ha estat una de les més difoses a les xarxes socials, amb el lema "Je suis Charlie Hebdo" (Jo sóc Charlie Hebdo), igual que la de l'australià David Pope, que a The Canberra Times ha dibuixat a un terrorista vestit de negre amb una arma i un mort al seu costat mentre afirma: "ell va dibuixar primer". L'holandès Ruben L. Oppenheimer ha volgut destacar el paral·lelisme de l'atemptat amb els atacs de l'11-S a Nova York, amb una vinyeta en la qual un avió s'apropa a dos grans llapis, que semblen les Torres Bessones.

En una altra imatge destacada, el caricaturista brasiler Carlos Latuff ha dibuixat dos terroristes disparant a la seu de Charlie Hebdo, que és travessada per les bales que acaben per esclatar en una mesquita situada darrere, l'"altra víctima" de l'atac, segons les seves paraules.

"L'amor és més fort que l'odi" La vinyetista de The Washington Post Ann Telnaes, guanyadora del Pulitzer, ha dibuixat una dona que porta en una mà alçada un llapis, en una imatge que recorda lleugerament a l'estàtua de la llibertat, mentre en l'altra té un exemplar de Charlie Hebdo en el qual es besen un musulmà i un dibuixant del diari sota el lema: "l'amor és més fort que l'odi".

El francès Patrick Chappatte publica a The International New York Times el dibuix d'un home amb una rosa a la mà al costat de fotos i flors per als morts al costat de la frase: "sense humor tots estem morts", mentre el caricaturista escriu: en memòria dels meus col·legues i amics de 'Charlie Hebdo' ".

El dibuixant argentí Bernardo Erlich il·lustra, sobre un fons negre, la frase "s'ha posat tan seriós el món que l'humor és una professió de risc" al costat d'un exemplar de Charlie Hebdo ensangonat.

En un to més bel·ligerant, l'holandès Joep Bertrams mostra a un islamista amb una espasa tacada de sang i un home amb una samarreta en la qual pot llegir-se 'Charlie Hebdo', sense cap però traient la llengua que surt des del coll.

Un dels més destacats vinyetistes espanyols, Forges, publica avui a El País un dibuix en el qual pot llegir-se la frase "Llibertat, igualtat, fraternitat i Charlie Hebdo" plena d'orificis de bala fumejants, mentre que l'il·lustrador català Oriol Malet rendeix el seu particular homenatge als seus col·legues amb el dibuix d'un llapis reconvertit en pistola.

En una de les escasses vinyetes signades per un il·lustrador musulmà, Khalid Albaih, que publica el web The NIB, es veu un home enmig de dos que li assenyalen amb el dit; mentre un li diu "estàs amb els infidels", l'altre afirma "estàs amb els terroristes" i ell diu lacònic: "sóc només un musulmà".

A casa nostre, el dibuixant Kap també s'ha sumat a les mostres de rebuig a l'assassinat dels seus col·legues francesos amb un dibuix.